Jako, ze sezon szparagowy w pelni - postanowilam zrobic krotki wpis dotyczacy takich podstawowych informacjach o szparagach czyli , jakie maja wlasciwosci, jak je przyrzadzic no i oczywiscie jak przygotowac zupe szparagowa , ktora uwielbiam:))))
Zapraszam na wpis:
Wlasciwosci:
Szparagi to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Są bogatym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają takze karoten, witaminy B, B2, B6, witaminę C, sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo.
Wielka zaletą ich jest takze to, że są niskokaloryczne, a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka
Mają także działanie bakteriobójcze i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Spożywane regularnie obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. Wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny
Szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych mogą się nimi objadać osoby z nadcisnieniem gdyż mało w nich sodu
Szparagi zawierają duże ilości białka - glutationu , który odgrywa ważną rolę w zwalczaniu takich chorob jak: nowotworów czy choroby Alzheimera. Badania wykazały, że szparagi mogą zawierać 70 mg glutationu na 100 g produktu.
Są bardzo cenione ze względu na ich walory smakowe i lekkostrawność.
. Różna barwa wypustek wynika z różnego sposobu uprawy
Szparagi białe rosną w swego rodzaju kopcach - na dobrze osłonecznionych, piaszczystych terenach.
Szparagi zielone rosną „na wierzchu”, a więc słońce ma do nich bezpośredni dostęp. I właśnie promienie słoneczne powodują, ze w szparagach tworzy się chlorofil – zielony barwnik, który nadaje im piękną zieloną barwę.
Szparagi fioletowe, są tylko wystawiane na krótkotrwałe działanie promieni słonecznych. Dlatego ich pędy nabierają fioletowej lub fioletowo-zielonej barwy.
Jak przygotowac szparagi
Szparagi białe są bardziej włókniste niż zielone i muszą zostać obrane (oprócz główek-ktorych sie nie obiera) obiera się od góry tuż pod główką i odcina zdrewniałe końce.
Zielone szparagi nie wymagają obierania - wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki.
( tak ok. 1/3 szparagi od dołu. )Przy świeżych szparagach wystarczy czasami odciąć ok. 2cm, przy starszych nawet do 5cm.
Innym sposob - ktory tez ja stosuje to delikatne wygięcie szparaga i końcówka sama powinna się odłamać w odpowiednim miejscu:)))
Odpadków nie należy wyrzucać - mozna z nich ugotować pyszna zupe.
Gotowanie:
Najkorzystniej jest gotować szparagi w całości w wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Główki są najdelikatniejsze i wystarczy jak zmiękną pod wpływem pary - Istnieją tez w sprzedazy specjalne garnki do gotowania szparagów- ale nie sa one konieczne :)
Najlatwiej zwiazac je w pęczki po 8-10 szparagów i ustawic pionowo w naczyniu.
Zalac osolonym (ewentualnie z dodatkiem cukru) wrzątkiemi gotowac pod przykryciem
Czas gotowania zielonych szparagów jest krótszy niż czas gotowania białych. Zielone szparagi należy gotować ok.5- 10min, a białe ok. 15-20min- oczywiscie czas gotowania zależy od grubości szparaga
Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać - najlepiej sprawdzic ich miekkosc widelcem.
Swietnie sprawdza sie tutaj parowar
sos do szparagow:
Szparagi same w sobie są smaczne ale jesli mialabym podac sos, z ktorym najbardziej mi smakuja to bedzie to sos holenderski:)
mozna kupic gotowy
-albo zrobic samemu:)))
sos holenderski:
- 1/2 kostki masła
- 4 żółtka
- sok z 1/4 cytryny
- sól, biały pieprz
Żółtka ubijam na parze z sokiem z cytryny, solą i bialym pieprzem,
nastepnie nieprzestajac ubijac stopniowo dodaję rozpuszczone i gorące masło (zwykly blender -bardzo ulatwi to zadanie:).
Sos musi być gesty i puszysty - przypomina konsystencja majonez.
Zupa szparagowa:
Bardzo lubie te zupe ale najczesciej gotuje ja tylko z obierkow - same szparagi wole ugotowac lub zapiec zas obierki swietnie sprawdzaja sie do ugotowania zupy - naprawde
Przepis ten jest znany ale warto go przypomniec
Potrzebujemy :
obierki i końcówki ze szparagów
wode
1/2 szklanki bialego wina
smietanke do zupy
2 lyzki maki
sol,cukier, pieprz bialy
galka muszkatolowa
ziola po posypania u mnie koperek
Obierki umieszczamy w garnku - lacznie z trzonkami, ktorych tez nie wyrzucamy - zalewam woda - tylko tyle aby przykryla obierki- moze byc ta po ugotowanych szparagach.
Gotujemy do miekkosci okolo 40 - 50 minut z odrobina soli i cukru.
Wywar dokladnie blendujemy. Następnie przecedzilam zupę dokładnie przez sitko do drugiego naczynia , by pozbyć się twardych włókien aby zupa byla idealnie gladka:))
W miseczce wymieszać śmietanę, make z kilkoma łyżkami ciepłej zupy, a następnie połączyć z zupą w garnku, dolac biale wino , doprawic sola , pieprzem i galka muszkatolowa do smaku
I zupa gotowa - jest pyszna:)
Lubicie szparagi???
pozdrawiam pa
Uwielbiam szparagi, ale zglodnialam ..
AntwortenLöschenMoze dzisiaj tez przygotuje :)
uwielbiam zupę szparagową, mniam:)
AntwortenLöschenZaparszam serdecznie do siebie na Biblie Kobiecych Ksztaltow- walsnie zaczelam watek..polecam goraco!
AntwortenLöschenBuziaki xxx
http://katewo.blogspot.co.uk/2013/06/biblia-kobiecych-ksztatow-zaczynamy.html
Narobiłaś mi ochoty na szparagi! Pysznie to wszystko u Ciebie wygląda :))
AntwortenLöschenWitaj Agatko :* Przyznam się,że nie wiem jak smakują szparagi,ale czuję się zachęcona by ich spróbować ;)
AntwortenLöschenWstyd się przyznać, ale nigdy nie miałam jeszce okazji próbować szparagów. Zawsze kupuję kalafiora i brokuła, a szparagi omijałam, bo nie wiedziałam jak się przyrządza i niie miałam nawet motywacji, żeby sprawdzić w internecie. A teraz już wiem :)
AntwortenLöschenPodziel się kochana zupą :D
AntwortenLöschenZupa wygląda pysznie ♥
AntwortenLöschenNIgdy nie jadlam, ale smacznego!:))))
AntwortenLöschenPrzez Ciebie zrobiłam się głodna :-) Wszystko wygląda bardzo smakowicie.
AntwortenLöschennigdy nie jadłam szparag, a ty mnie do tego dzisiaj namówilaś :)
AntwortenLöschenBardzo lubię szparagi zielone :)
AntwortenLöschenostatnio imałam je na obiad.
AntwortenLöschenjednakże nie za bardzo mi zasmakowały :)
best-frieend.blogspot.com zapraszam.
Mniam :) Lubię takie pod beszamelem. W tym roku jeszcze ich nie przyrządzałam.
AntwortenLöschenMmm, uwielbiam szparagi :) Najlepsze w kremowym sosie do makaronu <3
AntwortenLöschenPyszności!
AntwortenLöschenUwielbiam szparagi i nie mogę się nimi nacieszyć.
Szczerze mówiąc to jeszcze białych nigdy nie jadłam, po Twoim wpisie chyba się w końcu skuszę :)
AntwortenLöschenUwielbiam szparagi! Ostatnio jadłam w restauracji (niestety sama nie umiem gotowac) krem z bialych szparagow - niebo w gebie....
AntwortenLöschennie próbowałam jeszcze szparagów, chyba z czystego lenistwa, bo nie chciało mi się szukać przepisów na ich przyrządzenie, a ja lubię sprawdzone przepisy. Muszę w końcu ich spróbować, zachęciłaś mnie tym sosem chyba :)
AntwortenLöschenObserwuje Twój blog ;) może sama cos takiego ugotuje :D
AntwortenLöschenBardzo lubię taką zupę, ale jadłam ją tylko u babci, sama nie do końca sobie radzę ze szparagami ;) a ten parowar wydaje się świetnym urządzeniem!
AntwortenLöschenChętnie odwiedziłabym kogoś, kto dobrze przyrządza szparagi, żeby ich spróbowac i wiedzieć, jak powinny smakować dobre szparagi. ;-)
AntwortenLöschenświetne pomysły, szybkie i wyglądają naprawdę smakowicie a szparagi lubię więc same plusy!
AntwortenLöschenmam pytanko, co robimy z mąka?
Löscheno zupe szparagowa pytasz?
Löschen- wymieszać śmietanę, make z kilkoma łyżkami ciepłej zupy, a następnie połączyć z zupą w garnku, dolac biale wino , doprawic sola , pieprzem i galka muszkatolowa do smaku
pozdrawiam
dzięki dziś będę ją pichcić;)
Löschenoj, szparagi, tak je lubię, ale jakoś rzadko są u mnie w domu, niestety cena trochę studzi zapał do kupowania :)
AntwortenLöschencałuski
A myślałam, że to będzie szparagówka, hehe :D
AntwortenLöschenNie lubię szparagów :/
AntwortenLöschensuper blog :)
AntwortenLöschenZapraszam do siebie i mam nadzieję, że dodasz do obserwatorów i zostawisz po sobie komentarz :) :
dreamerfrompoland.blogspot.com
Az wstyd sie przyznac ale nigdy w zyciu nie jadlam szparagow... ale chyba wpierw musialabym je sprobowac u kogos... w jakiejs restauracji... i dopiero jakby mi posmakowaly to pokusic sie na ich przygtowanie w domu hehe :)
AntwortenLöschenteż już dużo dobrego słyszałam o szparagach, ale jakoś nie mialam odwiagi sie za nie zabrać, ale w końcu muszę...
AntwortenLöschenwww.ikaczmarczyk.blogspot.com S Y L L W S O N
Twój blog jest świetny, przejrzałam go i jest naprawdę inspirujący ;) Tylko czy uda mi się coś od Ciebie podejrzeć? Wiele z tych rzeczy jest niemieckich, mam nadzieje, ze znajdę odpowiednie polskie odpowiedniki ;)
AntwortenLöschenmmmmmmmmmm.... kocham szparagi...
AntwortenLöschenpozdrawiam, dziękuję za odwiedziny i komentarz oraz zapraszam częściej
Pojadłabym :) I zupkę i szparagi w sosie holenderskim :) Apetycznie wyglądają :D
AntwortenLöschenKurcze, szparagi jadłam może raz w życiu, ale jakoś bałam się zawsze spróbować zrobić je sama. Ale dzięki Tobie się odważę :)
AntwortenLöschenMniam. <3
AntwortenLöschenUwielbiam szparagi :)
AntwortenLöschenObserwuję :)
http://www.wspolpracuje-testuje-opisuje.blogspot.com/
Smacznie tu :)
AntwortenLöschenPomyslowo i fajnie :)
Follow?
fashionlikealife.blogspot.com
Świetny post!:)
AntwortenLöschenZapraszam do siebie.
Obserwujemy?;>
Uwielbiam szparage:)
AntwortenLöschenuwielbiam szparagi ale zupy to bym chyba takiej nie zjadła. :)
AntwortenLöschenw tamtym roku szparagi mi się przejadły i póki co unikam ich jak mogę :D
AntwortenLöschen