Donnerstag, 13. Juni 2013

Szparagi czyli moje inspiracje obiadowe

Hey:)
Jako, ze sezon szparagowy w pelni - postanowilam zrobic krotki wpis  dotyczacy    takich podstawowych informacjach o szparagach  czyli , jakie maja wlasciwosci, jak je przyrzadzic  no i oczywiscie jak przygotowac zupe szparagowa , ktora uwielbiam:))))
Zapraszam na wpis:



Wlasciwosci:

Szparagi to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Są bogatym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają takze  karoten, witaminy B, B2, B6, witaminę C,  sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo.
Wielka   zaletą ich  jest takze to, że są niskokaloryczne, a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka
Mają także działanie bakteriobójcze i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Spożywane regularnie obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. Wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny
Szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych  mogą się nimi objadać osoby z nadcisnieniem  gdyż mało w nich sodu
Szparagi zawierają duże ilości białka - glutationu , który odgrywa ważną rolę w zwalczaniu takich chorob jak: nowotworów czy  choroby Alzheimera. Badania wykazały, że szparagi mogą zawierać 70 mg glutationu na 100 g produktu.

Są bardzo  cenione  ze względu na ich  walory smakowe i lekkostrawność.
. Różna barwa wypustek wynika z różnego sposobu uprawy
Szparagi białe rosną w swego rodzaju kopcach - na dobrze osłonecznionych, piaszczystych terenach.

Szparagi zielone rosną „na wierzchu”, a więc słońce ma do nich bezpośredni dostęp. I właśnie promienie słoneczne powodują, ze w szparagach tworzy się chlorofil – zielony barwnik, który nadaje im piękną zieloną barwę.

Szparagi fioletowe, są tylko wystawiane na krótkotrwałe działanie promieni słonecznych. Dlatego ich pędy nabierają fioletowej lub fioletowo-zielonej barwy.


 Jak przygotowac szparagi
Szparagi białe   są bardziej włókniste niż zielone i muszą zostać obrane (oprócz główek-ktorych sie nie obiera)  obiera się od góry tuż pod główką i odcina zdrewniałe końce.
Zielone szparagi nie wymagają obierania - wystarczy obciąć tylko zdrewniałe końcówki. 
( tak ok. 1/3 szparagi od dołu. )Przy świeżych szparagach wystarczy czasami odciąć ok. 2cm, przy starszych nawet do 5cm.
Innym sposob - ktory tez ja stosuje  to delikatne  wygięcie szparaga i końcówka sama powinna się odłamać w odpowiednim miejscu:)))
Odpadków nie należy wyrzucać - mozna z nich  ugotować pyszna zupe.



Gotowanie:
 Najkorzystniej jest gotować szparagi w całości w wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Główki są najdelikatniejsze i wystarczy jak zmiękną pod wpływem pary -  Istnieją tez w sprzedazy specjalne garnki do gotowania szparagów- ale nie sa one konieczne :)
Najlatwiej zwiazac  je w pęczki po 8-10 szparagów i ustawic pionowo w naczyniu.
Zalac osolonym (ewentualnie z dodatkiem cukru) wrzątkiemi gotowac pod przykryciem
Czas gotowania zielonych szparagów jest krótszy niż czas gotowania białych. Zielone szparagi należy gotować ok.5- 10min, a białe ok. 15-20min-  oczywiscie czas gotowania zależy od grubości szparaga


Ugotowane szparagi powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać - najlepiej sprawdzic ich miekkosc widelcem.
Swietnie sprawdza sie tutaj parowar




sos do szparagow:
Szparagi same w sobie są smaczne ale jesli mialabym podac sos, z ktorym najbardziej mi smakuja to bedzie to sos holenderski:)

mozna kupic gotowy

-albo zrobic samemu:)))

sos holenderski:
- 1/2 kostki masła
- 4 żółtka
- sok z 1/4 cytryny
- sól, biały pieprz
Żółtka ubijam na parze z sokiem z cytryny, solą i bialym pieprzem,
nastepnie nieprzestajac ubijac  stopniowo dodaję rozpuszczone i gorące masło (zwykly blender -bardzo ulatwi to zadanie:).
 Sos musi  być gesty i puszysty - przypomina konsystencja  majonez.






Zupa szparagowa:
Bardzo lubie te zupe ale najczesciej gotuje ja tylko z obierkow - same szparagi wole ugotowac lub zapiec zas obierki swietnie sprawdzaja sie do ugotowania zupy - naprawde
Przepis ten jest znany ale warto go przypomniec

Potrzebujemy :
obierki i końcówki ze szparagów
 wode
1/2 szklanki bialego wina
smietanke do zupy
2 lyzki maki
sol,cukier, pieprz bialy
galka muszkatolowa
ziola po posypania u mnie koperek
 

Obierki umieszczamy w garnku - lacznie z trzonkami, ktorych tez nie wyrzucamy  - zalewam woda - tylko tyle aby przykryla obierki- moze byc ta po ugotowanych szparagach.
Gotujemy do miekkosci okolo 40 - 50 minut z odrobina soli i cukru.
Wywar dokladnie blendujemy. Następnie przecedzilam  zupę dokładnie przez sitko do drugiego naczynia , by pozbyć się twardych włókien aby  zupa byla idealnie  gladka:))

W miseczce wymieszać śmietanę, make z kilkoma łyżkami ciepłej zupy, a następnie połączyć z zupą w garnku, dolac biale wino , doprawic sola , pieprzem i galka muszkatolowa do smaku

I zupa gotowa - jest pyszna:)


Lubicie szparagi???

                   pozdrawiam pa

43 komentarze:

  1. Uwielbiam szparagi, ale zglodnialam ..
    Moze dzisiaj tez przygotuje :)

    AntwortenLöschen
  2. uwielbiam zupę szparagową, mniam:)

    AntwortenLöschen
  3. Zaparszam serdecznie do siebie na Biblie Kobiecych Ksztaltow- walsnie zaczelam watek..polecam goraco!

    Buziaki xxx

    http://katewo.blogspot.co.uk/2013/06/biblia-kobiecych-ksztatow-zaczynamy.html

    AntwortenLöschen
  4. Narobiłaś mi ochoty na szparagi! Pysznie to wszystko u Ciebie wygląda :))

    AntwortenLöschen
  5. Witaj Agatko :* Przyznam się,że nie wiem jak smakują szparagi,ale czuję się zachęcona by ich spróbować ;)

    AntwortenLöschen
  6. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie miałam jeszce okazji próbować szparagów. Zawsze kupuję kalafiora i brokuła, a szparagi omijałam, bo nie wiedziałam jak się przyrządza i niie miałam nawet motywacji, żeby sprawdzić w internecie. A teraz już wiem :)

    AntwortenLöschen
  7. Podziel się kochana zupą :D

    AntwortenLöschen
  8. Zupa wygląda pysznie ♥

    AntwortenLöschen
  9. NIgdy nie jadlam, ale smacznego!:))))

    AntwortenLöschen
  10. Przez Ciebie zrobiłam się głodna :-) Wszystko wygląda bardzo smakowicie.

    AntwortenLöschen
  11. nigdy nie jadłam szparag, a ty mnie do tego dzisiaj namówilaś :)

    AntwortenLöschen
  12. Bardzo lubię szparagi zielone :)

    AntwortenLöschen
  13. ostatnio imałam je na obiad.
    jednakże nie za bardzo mi zasmakowały :)
    best-frieend.blogspot.com zapraszam.

    AntwortenLöschen
  14. Mniam :) Lubię takie pod beszamelem. W tym roku jeszcze ich nie przyrządzałam.

    AntwortenLöschen
  15. Mmm, uwielbiam szparagi :) Najlepsze w kremowym sosie do makaronu <3

    AntwortenLöschen
  16. Pyszności!
    Uwielbiam szparagi i nie mogę się nimi nacieszyć.

    AntwortenLöschen
  17. Szczerze mówiąc to jeszcze białych nigdy nie jadłam, po Twoim wpisie chyba się w końcu skuszę :)

    AntwortenLöschen
  18. Uwielbiam szparagi! Ostatnio jadłam w restauracji (niestety sama nie umiem gotowac) krem z bialych szparagow - niebo w gebie....

    AntwortenLöschen
  19. nie próbowałam jeszcze szparagów, chyba z czystego lenistwa, bo nie chciało mi się szukać przepisów na ich przyrządzenie, a ja lubię sprawdzone przepisy. Muszę w końcu ich spróbować, zachęciłaś mnie tym sosem chyba :)

    AntwortenLöschen
  20. Obserwuje Twój blog ;) może sama cos takiego ugotuje :D

    AntwortenLöschen
  21. Bardzo lubię taką zupę, ale jadłam ją tylko u babci, sama nie do końca sobie radzę ze szparagami ;) a ten parowar wydaje się świetnym urządzeniem!

    AntwortenLöschen
  22. Chętnie odwiedziłabym kogoś, kto dobrze przyrządza szparagi, żeby ich spróbowac i wiedzieć, jak powinny smakować dobre szparagi. ;-)

    AntwortenLöschen
  23. świetne pomysły, szybkie i wyglądają naprawdę smakowicie a szparagi lubię więc same plusy!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. mam pytanko, co robimy z mąka?

      Löschen
    2. o zupe szparagowa pytasz?
      - wymieszać śmietanę, make z kilkoma łyżkami ciepłej zupy, a następnie połączyć z zupą w garnku, dolac biale wino , doprawic sola , pieprzem i galka muszkatolowa do smaku
      pozdrawiam

      Löschen
    3. dzięki dziś będę ją pichcić;)

      Löschen
  24. oj, szparagi, tak je lubię, ale jakoś rzadko są u mnie w domu, niestety cena trochę studzi zapał do kupowania :)
    całuski

    AntwortenLöschen
  25. A myślałam, że to będzie szparagówka, hehe :D

    AntwortenLöschen
  26. super blog :)

    Zapraszam do siebie i mam nadzieję, że dodasz do obserwatorów i zostawisz po sobie komentarz :) :
    dreamerfrompoland.blogspot.com

    AntwortenLöschen
  27. Az wstyd sie przyznac ale nigdy w zyciu nie jadlam szparagow... ale chyba wpierw musialabym je sprobowac u kogos... w jakiejs restauracji... i dopiero jakby mi posmakowaly to pokusic sie na ich przygtowanie w domu hehe :)

    AntwortenLöschen
  28. też już dużo dobrego słyszałam o szparagach, ale jakoś nie mialam odwiagi sie za nie zabrać, ale w końcu muszę...



    www.ikaczmarczyk.blogspot.com S Y L L W S O N

    AntwortenLöschen
  29. Twój blog jest świetny, przejrzałam go i jest naprawdę inspirujący ;) Tylko czy uda mi się coś od Ciebie podejrzeć? Wiele z tych rzeczy jest niemieckich, mam nadzieje, ze znajdę odpowiednie polskie odpowiedniki ;)

    AntwortenLöschen
  30. mmmmmmmmmm.... kocham szparagi...

    pozdrawiam, dziękuję za odwiedziny i komentarz oraz zapraszam częściej

    AntwortenLöschen
  31. Pojadłabym :) I zupkę i szparagi w sosie holenderskim :) Apetycznie wyglądają :D

    AntwortenLöschen
  32. Kurcze, szparagi jadłam może raz w życiu, ale jakoś bałam się zawsze spróbować zrobić je sama. Ale dzięki Tobie się odważę :)

    AntwortenLöschen
  33. Uwielbiam szparagi :)
    Obserwuję :)
    http://www.wspolpracuje-testuje-opisuje.blogspot.com/

    AntwortenLöschen
  34. Smacznie tu :)

    Pomyslowo i fajnie :)
    Follow?
    fashionlikealife.blogspot.com

    AntwortenLöschen
  35. Świetny post!:)
    Zapraszam do siebie.
    Obserwujemy?;>

    AntwortenLöschen
  36. uwielbiam szparagi ale zupy to bym chyba takiej nie zjadła. :)

    AntwortenLöschen
  37. w tamtym roku szparagi mi się przejadły i póki co unikam ich jak mogę :D

    AntwortenLöschen