Montag, 18. März 2013

Drożdżówki z budyniem na mące orkiszowej

Hey:)
O tym, ze dietetycy  od dawna apelują aby  zrezygnowac  z białej pszennej mąki na rzecz mąki orkiszowej, żytniej lub razowej pewnie kazdy slyszal... Wiadomo nie od dzis, ze  każda z tych trzech wymienionych wyzej mak  dostarcza naszemu organizmowi duzo wiecej  cennych składników niz maka pszenna.
Orkisz - jest to nazwa właściwa dla podgatunku pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum).
 Pszenica ta ma luźny kłos i łamliwą osadkę. Orkiszem również nazywa się jęczmień dwurzędowy (Hordeum distichon).
Jest to stary gatunek zboża. Znany byl juz  czasach starożytnych i bardzo , ceniony - dzis dzieki swym wspanialym wlasciwoscia  na nowo odkrywany:)
 

Orkisz  to zboże bardzo wartościowe.
 Przytoczę bardzo ciekawy artykul Justyny Piechockiej - Specjalista dietetyk, absolwentka Dietetyki na Akademii Rolniczej w Poznaniu.
"(..)Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (...)
 Orkisz przynosi ulgę w dolegliwościach przewodu pokarmowego oraz alergiach, dodatkowo zwiększa odporność organizmu i usuwa toksyny. Trzydziestoletnie badania prowadzone w Niemczech przez doktora Gottfrieda Hertzkę i naturoterapeutę Wigharda Strehlowa wykazały, że spożywanie orkiszu regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. W przytoczonych badaniach pozytywne wyniki u 80% badanych. Naukowcy wykryli w ziarnie orkiszu i obecność rodanidu, substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Dzięki obecności tego składnika orkisz działa przeciwnowotworowo, chroni przed zakażeniami oraz wzmacnia serce i układ nerwowy(...)''
''(..)Orkisz jest o wiele bardziej cenna roslina niz  ziarno pszenicy zwyczajnej:

  • badania przeprowadzone w Polsce wykazały, że ma o ok. 30 – 47% więcej białka.
  • jest bogatszym źródłem błonnika pokarmowego
  • występuje w niej łatwiej przyswajalny gluten w większej ilości
  • zawiera więcej cynku, miedzi i selenu, a także witamin A, E i D
  • aktywność witaminy E jest o 1/3 większa niż z pszenicy zwyczajnej
  • zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania
  • wśród kwasów tłuszczowych dominuje w niej kwas linolenowy, który korzystnie wpływa na nasz organizm
  • charakteryzuje się wyższym stopniem strawności i jakości biologicznej
  • tłuszcz orkiszu zawiera więcej fitosteroli, dzięki którym obniża poziom cholesterolu we krwi(...)''
Artykul napisany w oparciu o wpis z tej strony
  http://vitalia.pl/artykul578_Zdrowotne-wlasciwosci-orkiszu.html
- zainteresowanych odsylam do zrodla

 Moja dzisiejsza propozycja kulinarna to Drożdżówki z budyniem na mące orkiszowej :)))
zapraszam :)


Aby wykonac takie drożdżówki z budyniem na mące orkiszowej
potrzebujemy:
250 g mąki orkiszowej (oczywiscie ten przepis wyjdzie tez na mace pszennej:)
cukier wanillinowy
drozdze okolo 30 g
cukier 3 lyzki
pol szklanki cieplego mleka
1 jajko
maslo stopione okolo 60 g
sol
nadzienie:
budyn smietankowy  1 opakowanie
mleko
owoce - u mnie brzoskwinie z puszki

( jest porcja na okolo 8 sztuk)


Wykonanie:
dokladnie tak jak ciasto drozdzowe
1)W cieplym mleku rozprowadzic drozdze z jedna lyzeczka cukru- odstawic do wyrosniecia
2) Make przesiac - wlac wyrosniete drozdze i stopione maslo, wbic jajko oraz wsypac reszte cukru dodac i szczypte soli
3)Ciasto wyrobic, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce

4) Przygotowac w tym czasie nadzienie
czyli ugotowac budyn :)

 
5) Gdy ciasto zwiekszy swoja objetosc rozwalkowac cieniutko  i powycinac kola a nastepnie pozawijac boki jak na zdjeciu wyzej
6) Ostudzony budyn nalozyc do kazdej drozdzowki - dodac owoce
7) Pozostawic do ponownego wyrosniecia w cieplym miejscu
8) Gdy drozdzowki zwieksza swoja objetosc - wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 C na okolo 20 minut
9) Polukrowac brzegi:)


i gotowe :)))))))
Zapewniam, ze sa pyszne i mieciutki :))))))))))))))



Male zestawienie dla porownania:


Mąka żytnia -
Zawiera sód, potas, wapń, żelazo, witaminy z grupy B. Obniża poziom "złego" cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ma również duże znaczenie w profilaktyce nowotworów okrężnicy czy jelita grubego.
Mąka orkiszowa -
Jest źródłem żelaza, błonnika pokarmowego, wapnia, cynku, potasu witamin z grupy B i PP. Wpływa korzystnie na paznokcie, skórę, poprawia koncentrację i aktywność mózgu.
Mąka razowa -
Jest bogata w witaminy z grupy B, minerały, witaminę E.
 Spożywanie chleba razowego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na np. chorobę serca czy raka okrężnicy.
 
zestawienie napisane w oparciu o artykul z tej strony:
 
 Naprawde maka orkiszowa swietnie nadaje sie do pieczenia - drozdzowki wyszly pyszne, mieciutkie i nie czulam roznicy czy to maka  pszenna czy orkiszowa :)
- ja uwazam,  ze warto ograniczac make pszenna w kuchni, ktorej  głównym składnikiem  jest skrobia. A to niestety nie jest tez dobra wiadomość dla osób na diecie, bo produkty z mąki pszennej po prostu tuczą!!!!! Z orkiszu wychodzi tez super pizza a do zrobienia pierogow czy nalesnikow mozna uzyc spokojnie maki razowej czy tez zytniej:)
 
                                                                       pozdrawiam papapapapap

53 komentarze:

  1. Prześlij mi kilka ;)

    Zapraszam do mnie - nowy wpis: ilonastejbach.blogspot.com ;)

    AntwortenLöschen
  2. Wyglądają przepysznie!:)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Popieram! :)

      W Polsce dokładnie tak samo wyglądające ciacha drozdżowe produkuje krakowski Buczek- ale coś mi się widzi, że Twoja wersja jest o wiele zdrowsza i na pewno smaczniejsza ;) W końcu nie ma to jak bułeczki bez chemicznej wkładki... ;P

      Löschen
  3. Uwielbiam orkisz! Narobilas mi smaka - i to jakiego!!!

    AntwortenLöschen
  4. Od dziś nie kupię "normalnej" mąki !

    AntwortenLöschen
  5. O mniamciu! Spróbuję upiec :)!

    AntwortenLöschen
  6. O JEZUUUU!!!! Ależ one przepysznie wyglądają! :-) Aż się głodna zrobiłam...

    AntwortenLöschen
  7. Omomomo...zaraz zrobię:)
    Byłoby mi bardzo miło,gdybyś zaobserwowała moje 2(!) blogi:
    agata-zdzisiu.blogspot.com
    youaremydefinitionofhappinesss.blogspot.com
    Jeśli to zrobisz to na pewno Cię zaobserwoję:)

    AntwortenLöschen
  8. super, ale smakowite! aż zgłodniałam..

    AntwortenLöschen
  9. jej jak to pysznie wygląda;D

    AntwortenLöschen
  10. Ależ smakowicie wyglądają!

    AntwortenLöschen
  11. Ale bym zjadła taką drożdżówkę! :) Pycha!

    AntwortenLöschen
  12. Jejku, drożdżówki jak malowane! :D Proszę o jedną, wyglądają cudnie :))

    AntwortenLöschen
  13. wyglądają pysznie :)

    AntwortenLöschen
  14. Wyglądają przepięknie i baaardzo apetycznie! Jak zawijasz te warkocze wokół placków? Masz talent w rękach :)

    AntwortenLöschen
  15. Ale kusisz, są jak malowane!! Pięknie wyglądają i zapewne przepysznie smakują!!

    AntwortenLöschen
  16. uuummm mniam mniam podziel się !!!zapraszam http://kadaxd.blogspot.com/

    AntwortenLöschen
  17. Mniam.. Uwielbiam drożdżówki! ^o^ Na pewno kiedyś wypróbuję! :DD

    by-jenny.blogspot.com
    zapraszam i obserwuję! :*

    AntwortenLöschen
  18. Dobrze, że przed chwilą zjadłam obiad bo bym szału dostała :D Przepięknie wyglądają i na pewno cudownie smakują. Ty kobitko to jesteś uzdolniona kulinarnie :) Ja bardzo lubię chlebek z mąki orkiszowej, polecam :) Pozdrawiam :*

    AntwortenLöschen
  19. Ale pysznie wyglądają:)

    AntwortenLöschen
  20. Przepięknie wyglądają te warkoczyki dookoła, pewnie smakują tak cudnie jak wyglądają :)

    AntwortenLöschen
  21. Marzę,aby wgryźć się w taką rozkoszną bułkę...
    Ech, pyszności!

    AntwortenLöschen
  22. Jestem pod wrazeniem! Pyszności!

    AntwortenLöschen
  23. o rety, ale bym zjadła taką bułę, ja napewno wykorzystam przepis, i już się nie mogę doczekać aż wypróbuję te pyszności :)

    AntwortenLöschen
  24. pięknie wyglądają, może spróbuje je zrobić na Wielkanoc :)

    AntwortenLöschen
  25. Ojaaa, ale mam ochotę na takie pyszności!

    AntwortenLöschen
  26. Świetnie ci wyszło :) Aż mi się zachciało -.- :D

    AntwortenLöschen
  27. wygladaja bardzo apetycznie. Na pewno zrobie :)

    AntwortenLöschen
  28. Bardzo ciekawie prowadzisz bloga.Głównie lubię te z kuchnią <3
    Zapraszam też na mojego bloga jako nowa blogerka :P
    http://katherinesz.blogspot.com/

    AntwortenLöschen
  29. mmm ale mam na nie ochotę !:)

    AntwortenLöschen
  30. Wyglądają przepysznie :)
    Pozdrawiam!

    AntwortenLöschen
  31. ale to pysznie wygląda! :)

    AntwortenLöschen
  32. uwielbiam drożdzówki z budyniem;)

    AntwortenLöschen
  33. Wyglądają przepysznie :D Zjadłabym taką świeżutką cieplutką bułeczkę :D

    AntwortenLöschen
  34. Bardzo fajny przepis ;) Aż głodna się zrobiłam !

    http://letmeloveyou1.blogspot.com/

    AntwortenLöschen
  35. Świetny blog :)
    zapraszam do mnie ;3
    http://alley-style.blogspot.com

    AntwortenLöschen
  36. boskie, koniecznie muszę je upiec! :)

    Pozdrawiam, Karolina z piekielniedobre.blogspot.com

    AntwortenLöschen
  37. No mi samej by sie nie chcialo ich robic :D Bo piec akurat nie lubię...Lubię gotować i lubię robić ciasta, ale które nie wymagają pieczenia..Jedyne co robię za pomocą pieca to ciastka z ciasta francuskiego i pizze.. ale chyba skorzystam z tego ze jestem w domu i wykorzystam tatuska ktory ma szal na pieczenie zeby mi takie zrobil :D heheh wygladaja pycha...ja w ogole lubie drozdzoweczki... mniami!!!!! <3

    AntwortenLöschen
  38. Ale pychotka! Muszę zrobić!

    AntwortenLöschen
  39. I ODCHUDZANIE DIABLI WZIELI :D
    Zapraszam do mnie za każdy komentarz i Obserwację się odwdzięczam
    Pozdrawiam :)

    AntwortenLöschen
  40. Dla takiej drożdżówki odstąpiłabym od zakazów żywieniowych! Poproszę jedną.. albo dwie.. ;) M.

    AntwortenLöschen
  41. bardzo często kupuję chleb z mąki orkiszowej ale jako takiej mąki jeszcze nie kupowałam, widzę, że się to u mnie zmieni bo przepis już jest mój
    całuski :)

    AntwortenLöschen
  42. Ojej ale bym takich zjadła!

    AntwortenLöschen
  43. Wyglądają pysznie! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie w wolnej chwili ;)

    AntwortenLöschen
  44. Uwielbiam takie smakołyki:)

    AntwortenLöschen
  45. Ale pychotki! Muszę wypróbować, jak się nazywa po niemiecku mąka orkiszowa?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Dinkelmehl - dostepna jest w wiekszosci tych wiekszych marketow np Kaufland, Rewe, Combi....

      Löschen
    2. a ja zawsze myślałam, że ta dinkel to jest mąka razowa.:-/

      Löschen