O tym, ze dietetycy od dawna apelują aby zrezygnowac z białej pszennej mąki na rzecz mąki orkiszowej, żytniej lub razowej pewnie kazdy slyszal... Wiadomo nie od dzis, ze każda z tych trzech wymienionych wyzej mak dostarcza naszemu organizmowi duzo wiecej cennych składników niz maka pszenna.
Orkisz - jest to nazwa właściwa dla podgatunku pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum).
Pszenica ta ma luźny kłos i łamliwą osadkę. Orkiszem również nazywa się jęczmień dwurzędowy (Hordeum distichon).
Jest to stary gatunek zboża. Znany byl juz czasach starożytnych i bardzo , ceniony - dzis dzieki swym wspanialym wlasciwoscia na nowo odkrywany:)
Orkisz to zboże bardzo wartościowe.
Przytoczę bardzo ciekawy artykul Justyny Piechockiej - Specjalista dietetyk, absolwentka Dietetyki na Akademii Rolniczej w Poznaniu.
"(..)Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (...)
Orkisz przynosi ulgę w dolegliwościach przewodu pokarmowego oraz alergiach, dodatkowo zwiększa odporność organizmu i usuwa toksyny. Trzydziestoletnie badania prowadzone w Niemczech przez doktora Gottfrieda Hertzkę i naturoterapeutę Wigharda Strehlowa wykazały, że spożywanie orkiszu regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. W przytoczonych badaniach pozytywne wyniki u 80% badanych. Naukowcy wykryli w ziarnie orkiszu i obecność rodanidu, substancji biologicznie czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Dzięki obecności tego składnika orkisz działa przeciwnowotworowo, chroni przed zakażeniami oraz wzmacnia serce i układ nerwowy(...)''
''(..)Orkisz jest o wiele bardziej cenna roslina niz ziarno pszenicy zwyczajnej:
- badania przeprowadzone w Polsce wykazały, że ma o ok. 30 – 47% więcej białka.
- jest bogatszym źródłem błonnika pokarmowego
- występuje w niej łatwiej przyswajalny gluten w większej ilości
- zawiera więcej cynku, miedzi i selenu, a także witamin A, E i D
- aktywność witaminy E jest o 1/3 większa niż z pszenicy zwyczajnej
- zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, korzystnie wpływając na wygląd włosów, skóry i paznokci oraz na zdolność zapamiętywania
- wśród kwasów tłuszczowych dominuje w niej kwas linolenowy, który korzystnie wpływa na nasz organizm
- charakteryzuje się wyższym stopniem strawności i jakości biologicznej
- tłuszcz orkiszu zawiera więcej fitosteroli, dzięki którym obniża poziom cholesterolu we krwi(...)''
http://vitalia.pl/artykul578_Zdrowotne-wlasciwosci-orkiszu.html
- zainteresowanych odsylam do zrodla
Moja dzisiejsza propozycja kulinarna to Drożdżówki z budyniem na mące orkiszowej :)))
zapraszam :)
Aby wykonac takie drożdżówki z budyniem na mące orkiszowej
potrzebujemy:
250 g mąki orkiszowej (oczywiscie ten przepis wyjdzie tez na mace pszennej:)
cukier wanillinowy
drozdze okolo 30 g
cukier 3 lyzki
pol szklanki cieplego mleka
1 jajko
maslo stopione okolo 60 g
sol
nadzienie:
budyn smietankowy 1 opakowanie
mleko
owoce - u mnie brzoskwinie z puszki
( jest porcja na okolo 8 sztuk)
Wykonanie:
dokladnie tak jak ciasto drozdzowe
1)W cieplym mleku rozprowadzic drozdze z jedna lyzeczka cukru- odstawic do wyrosniecia
2) Make przesiac - wlac wyrosniete drozdze i stopione maslo, wbic jajko oraz wsypac reszte cukru dodac i szczypte soli
3)Ciasto wyrobic, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce
4) Przygotowac w tym czasie nadzienie
czyli ugotowac budyn :)
6) Ostudzony budyn nalozyc do kazdej drozdzowki - dodac owoce
7) Pozostawic do ponownego wyrosniecia w cieplym miejscu
8) Gdy drozdzowki zwieksza swoja objetosc - wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 C na okolo 20 minut
9) Polukrowac brzegi:)
i gotowe :)))))))
Zapewniam, ze sa pyszne i mieciutki :))))))))))))))
Male zestawienie dla porownania:
Mąka żytnia -
Zawiera sód, potas, wapń, żelazo, witaminy z grupy B. Obniża poziom "złego" cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ma również duże znaczenie w profilaktyce nowotworów okrężnicy czy jelita grubego.
Zawiera sód, potas, wapń, żelazo, witaminy z grupy B. Obniża poziom "złego" cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ma również duże znaczenie w profilaktyce nowotworów okrężnicy czy jelita grubego.
Mąka orkiszowa -
Jest źródłem żelaza, błonnika pokarmowego, wapnia, cynku, potasu witamin z grupy B i PP. Wpływa korzystnie na paznokcie, skórę, poprawia koncentrację i aktywność mózgu.
Jest źródłem żelaza, błonnika pokarmowego, wapnia, cynku, potasu witamin z grupy B i PP. Wpływa korzystnie na paznokcie, skórę, poprawia koncentrację i aktywność mózgu.
Mąka razowa -
Jest bogata w witaminy z grupy B, minerały, witaminę E.
Jest bogata w witaminy z grupy B, minerały, witaminę E.
Spożywanie chleba razowego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na np. chorobę serca czy raka okrężnicy.
zestawienie napisane w oparciu o artykul z tej strony:
Naprawde maka orkiszowa swietnie nadaje sie do pieczenia - drozdzowki wyszly pyszne, mieciutkie i nie czulam roznicy czy to maka pszenna czy orkiszowa :)
- ja uwazam, ze warto ograniczac make pszenna w kuchni, ktorej głównym składnikiem jest skrobia. A to niestety nie jest tez dobra wiadomość dla osób na diecie, bo produkty z mąki pszennej po prostu tuczą!!!!! Z orkiszu wychodzi tez super pizza a do zrobienia pierogow czy nalesnikow mozna uzyc spokojnie maki razowej czy tez zytniej:)
- ja uwazam, ze warto ograniczac make pszenna w kuchni, ktorej głównym składnikiem jest skrobia. A to niestety nie jest tez dobra wiadomość dla osób na diecie, bo produkty z mąki pszennej po prostu tuczą!!!!! Z orkiszu wychodzi tez super pizza a do zrobienia pierogow czy nalesnikow mozna uzyc spokojnie maki razowej czy tez zytniej:)
pozdrawiam papapapapap
Prześlij mi kilka ;)
AntwortenLöschenZapraszam do mnie - nowy wpis: ilonastejbach.blogspot.com ;)
Wyglądają przepysznie!:)
AntwortenLöschenPopieram! :)
LöschenW Polsce dokładnie tak samo wyglądające ciacha drozdżowe produkuje krakowski Buczek- ale coś mi się widzi, że Twoja wersja jest o wiele zdrowsza i na pewno smaczniejsza ;) W końcu nie ma to jak bułeczki bez chemicznej wkładki... ;P
Uwielbiam orkisz! Narobilas mi smaka - i to jakiego!!!
AntwortenLöschenOd dziś nie kupię "normalnej" mąki !
AntwortenLöschenO mniamciu! Spróbuję upiec :)!
AntwortenLöschenO JEZUUUU!!!! Ależ one przepysznie wyglądają! :-) Aż się głodna zrobiłam...
AntwortenLöschenOmomomo...zaraz zrobię:)
AntwortenLöschenByłoby mi bardzo miło,gdybyś zaobserwowała moje 2(!) blogi:
agata-zdzisiu.blogspot.com
youaremydefinitionofhappinesss.blogspot.com
Jeśli to zrobisz to na pewno Cię zaobserwoję:)
super, ale smakowite! aż zgłodniałam..
AntwortenLöschenjej jak to pysznie wygląda;D
AntwortenLöschenAleż smakowicie wyglądają!
AntwortenLöschenAle bym zjadła taką drożdżówkę! :) Pycha!
AntwortenLöschenJejku, drożdżówki jak malowane! :D Proszę o jedną, wyglądają cudnie :))
AntwortenLöschenwyglądają pysznie :)
AntwortenLöschenWyglądają przepięknie i baaardzo apetycznie! Jak zawijasz te warkocze wokół placków? Masz talent w rękach :)
AntwortenLöschenAle kusisz, są jak malowane!! Pięknie wyglądają i zapewne przepysznie smakują!!
AntwortenLöschenMniam!
AntwortenLöschenuuummm mniam mniam podziel się !!!zapraszam http://kadaxd.blogspot.com/
AntwortenLöschenMniam.. Uwielbiam drożdżówki! ^o^ Na pewno kiedyś wypróbuję! :DD
AntwortenLöschenby-jenny.blogspot.com
zapraszam i obserwuję! :*
Dobrze, że przed chwilą zjadłam obiad bo bym szału dostała :D Przepięknie wyglądają i na pewno cudownie smakują. Ty kobitko to jesteś uzdolniona kulinarnie :) Ja bardzo lubię chlebek z mąki orkiszowej, polecam :) Pozdrawiam :*
AntwortenLöschenAle pysznie wyglądają:)
AntwortenLöschenPrzepięknie wyglądają te warkoczyki dookoła, pewnie smakują tak cudnie jak wyglądają :)
AntwortenLöschenMarzę,aby wgryźć się w taką rozkoszną bułkę...
AntwortenLöschenEch, pyszności!
Jestem pod wrazeniem! Pyszności!
AntwortenLöscheno rety, ale bym zjadła taką bułę, ja napewno wykorzystam przepis, i już się nie mogę doczekać aż wypróbuję te pyszności :)
AntwortenLöschenpięknie wyglądają, może spróbuje je zrobić na Wielkanoc :)
AntwortenLöschenOjaaa, ale mam ochotę na takie pyszności!
AntwortenLöschenŚwietnie ci wyszło :) Aż mi się zachciało -.- :D
AntwortenLöschenwygladaja bardzo apetycznie. Na pewno zrobie :)
AntwortenLöschenBardzo ciekawie prowadzisz bloga.Głównie lubię te z kuchnią <3
AntwortenLöschenZapraszam też na mojego bloga jako nowa blogerka :P
http://katherinesz.blogspot.com/
mmm ale mam na nie ochotę !:)
AntwortenLöschenWyglądają przepysznie :)
AntwortenLöschenPozdrawiam!
ale to pysznie wygląda! :)
AntwortenLöschenuwielbiam drożdzówki z budyniem;)
AntwortenLöschenWyglądają przepysznie :D Zjadłabym taką świeżutką cieplutką bułeczkę :D
AntwortenLöschenBardzo fajny przepis ;) Aż głodna się zrobiłam !
AntwortenLöschenhttp://letmeloveyou1.blogspot.com/
Świetny blog :)
AntwortenLöschenzapraszam do mnie ;3
http://alley-style.blogspot.com
otagowałam Cię :)
AntwortenLöschenboskie, koniecznie muszę je upiec! :)
AntwortenLöschenPozdrawiam, Karolina z piekielniedobre.blogspot.com
No mi samej by sie nie chcialo ich robic :D Bo piec akurat nie lubię...Lubię gotować i lubię robić ciasta, ale które nie wymagają pieczenia..Jedyne co robię za pomocą pieca to ciastka z ciasta francuskiego i pizze.. ale chyba skorzystam z tego ze jestem w domu i wykorzystam tatuska ktory ma szal na pieczenie zeby mi takie zrobil :D heheh wygladaja pycha...ja w ogole lubie drozdzoweczki... mniami!!!!! <3
AntwortenLöschenAle pychotka! Muszę zrobić!
AntwortenLöschenO ja, ale pyszności :)
AntwortenLöschenI ODCHUDZANIE DIABLI WZIELI :D
AntwortenLöschenZapraszam do mnie za każdy komentarz i Obserwację się odwdzięczam
Pozdrawiam :)
mniam ;)
AntwortenLöschenDla takiej drożdżówki odstąpiłabym od zakazów żywieniowych! Poproszę jedną.. albo dwie.. ;) M.
AntwortenLöschenbardzo często kupuję chleb z mąki orkiszowej ale jako takiej mąki jeszcze nie kupowałam, widzę, że się to u mnie zmieni bo przepis już jest mój
AntwortenLöschencałuski :)
Ojej ale bym takich zjadła!
AntwortenLöschenWyglądają pysznie! :)
AntwortenLöschenPozdrawiam i zapraszam do siebie w wolnej chwili ;)
Uwielbiam takie smakołyki:)
AntwortenLöschenAle pychotki! Muszę wypróbować, jak się nazywa po niemiecku mąka orkiszowa?
AntwortenLöschenDinkelmehl - dostepna jest w wiekszosci tych wiekszych marketow np Kaufland, Rewe, Combi....
Löschena ja zawsze myślałam, że ta dinkel to jest mąka razowa.:-/
Löschen