Dienstag, 12. März 2013

Carpaccio na slodko:)

Hey
Postanowila dzisiaj przygotowac taka salatke aby swoim kolorowym wygladem przywolala  ponownie powrot wiosny a  mocno owocowym smakiem odstraszyla zime - to oczywiscie tylko czesc mojego  planu z cyklu '' WIOSNO PRZYJDŹ!!:)
Carpaccio –to danie kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je z surowego mięsa – wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka.
Wyglada to w ten sposob, ze  bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso podaje  się zazwyczaj jako przystawkę.
Jak podaje Wikipedia - ''danie pierwszy raz podano w Wenecji w 1950 roku hrabinie Amalii Nani Mocenigo, kiedy ta poinformowała właściciela lokalu Harry's Bar, że doktor rekomendował jej jedzenie mięsa jedynie surowego. Właściciel baru – Giuseppe Cipriani – nazwał nowe danie Carpaccio, ponieważ przypominało mu ono kolorystycznie obrazy weneckiego  malarza Vittore Carpaccio''
Mięso w Carpaccio jest zazwyczaj polane oliwą, sokiem z cytryny. Podawane jest z dodatkami – sałatami i cienko pokrojonymi serami:)
Postanowilam przygotowac wlasne Carpaccio z owocami :)
Inspiracja w przygotowaniu tej potrawy byl dla mnie wpis z Magazynu dla smakoszy Kuchnia KLIK
a, ze dzieki firmie Biolevita stalam sie posiadaczka zdrowych olejow zimnotloczonych postanowilam zrobic serie wpisow salatkowych:)

Oto moja propozycja  Carpaccio na slodko:)



Potrzebujemy:)
serek mocarella
dowolne  owoce: np u mnie mango, pomarancza, kiwi
sos: olej z pestek dyni (u mnie Biolevita)
oraz syrop klonowy - moze byc miod
 dodatkowo: orzechy , migdaly...









 Wszystkie owoce oraz serek mocarella  kroimy w cieniutkie plasterki.
Ukladamy na przemian na jakims duzym talerzu.
 Calosc polewamy olejem z pestek dyni oraz syropem klonowym , posypujemy grubo pokrojonymi orzechami oraz migdalami :)
Przed podaniem schlodzic w lodowce:)
Szybko, latwo i zdrowo:))



Do przygotowania tej salatki uzylam olej z pestek dyni - o oleju tym pisalam juz kiedys tutaj KLIK
Jest on moim ulubionym dodatkiem do lodow a takze zup, salatek, doskonale smakuje z gotowanymi warzywami, swietny tez jest jako dodatek do mlodych ziemniaczkow ....

Olej z pestek dyni  jest niezwykle wartosciowy





  • 20% nasyconych kwasów tłuszczowych: 14% kwas palmitinowy, 6% kwas stearynowy
  • 28% jednokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe: 23% kwas olejowy
  • 52% wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe: 51% kwas linolowy, 1% kwas linolenowy
    witaminy:
  • Witamina A, E, B1, B2 , B6, C, D niacyna, piroksen, Witamina H
    Minerały i pierwiastki śladowe:

    Żelazo, fluor, jod, potas, wapn, magnez, sód, fosfor, selen, cynk.

    Olej z tloczonych na zimno pestek dyni jest jak sie okazalo jednym z najbardziej wartosciowych tluszczow uzywanych w kuchni - warto w niego zainwestowac
     
    Wydaje mi sie, ze bardzo fajnym rozwiazaniem jest kupno tak chociazby na probe  takich malych porecznych saszetek 30ml- koszt okolo 2,50 zl. Oprocz oleju z pestek dyni dostepny jest jeszcze olej sezamowy, kukurydziany i oliwa z oliwek:) szczegoly tutaj KLIK BIOLEVITA
     
    Wedlug mnie fajne rozwiazanie:)


    Ostatnio staram sie jak najwiecej korzystac z takich dobrodziejstw natury - staram sie tez  tutaj na blogu promowac  zdrowy styl życia i swiadoma  zmianę nawyków żywieniowych poniewaz Najcenniejszym skarbem w życiu człowieka jest dobre zdrowie.
     Jakos nie wierze w zadna cudowna diete .....Styl życia i wlasciwe odzywianie sie  determinują w największym stopniu stan zdrowia Kazdego człowieka...
    Kiedys przeczytalam gdzies takie zdanie:
    - Ruch jest w stanie zastąpić prawie każdy lek, ale wszystkie leki razem wzięte nie zastąpią ruchu.... mysle, ze jest tutaj sporo prawdy oczywiscie ludzie zdrowo odzywiajacy sie  tez choruja ... niestety takie jest zycie ale zarówno aktywność fizyczna, jak i utrzymanie odpowiedniej wagi ciała są potrzebne w utrzymaniu dobrego zdrowia i z tym chyba kazdy sie zgodzi:)
     Mam nadzieje ze wpisy  i propozycja takiej zdrowej owocowej salatki  przypadla Wam do gustu :)



                                                          zycze smacznego :)
                                                            pozdrawiam   pa



    40 komentarze:

    1. smacznie wygląda :)

      zapraszam:)

      AntwortenLöschen
    2. pyszności!
      i te kolory, bajka :)

      AntwortenLöschen
    3. Mozzarella na słodko? :D Wow, muszę spróbować!

      AntwortenLöschen
    4. pierwszy raz widzę taki przepis. Mam teraz ogromną ochotę na mango!!! :):)

      AntwortenLöschen
    5. Jak kolorowo wyglada :) Mam nadzieję ze tak samo smakuje tak samo :) zapraszam do odwiedzinek :)

      AntwortenLöschen
    6. Smacznie może sie skusze.
      ZAPRASZAM http://kadaxd.blogspot.com/

      AntwortenLöschen
    7. oczywiście, a ty jak zawsze narobisz mi smaka!

      AntwortenLöschen
    8. Znowu u Ciebie smacznie :) Nie wpadłam na połączenie mozarelli z owocami ale razem wygląda pycha :) Nigdy nie jadłam owoców skropionych jakimkolwiek tłuszczem, hmm...pewnie zdrowe :) Nie spotkałam jeszcze olejów z tej firmy, trzeba im się lepiej przyjrzeć :)

      AntwortenLöschen
    9. Wygląda przepysznie ! Mniam ! :)

      AntwortenLöschen
    10. Mniam, wygląda świetnie :)

      AntwortenLöschen
    11. Cudowne!
      Co za kolory,smaki.
      Na pewno je u siebie wykonam.

      AntwortenLöschen
    12. ale pysznie wygląda :D

      AntwortenLöschen
    13. uwielbiam mango! ;) koniecznie będę musiała zrobić sobie taką sałatkę owocową :)

      AntwortenLöschen
    14. Powiało wiosennymi daniami! Aż mam ochotę na kiwi :D Uwielbiam Twoje przepisy!! <3

      AntwortenLöschen
    15. Bardzo lubię takie wpisy. Cały czas mam w pamięci ten o owsiance :)
      Proszę o kolejne z rodzaju tych zdrowych :)
      Z tym ruchem to według mnie święta racja! Sama odczułam na sobie jak brak ruchu przez 1,5 miesiąca negatywnie na mnie wpłynął... Od niecałego miesiąca znów chodzę pieszo do i z pracy, ale jeszcze nie doszłam "do siebie"!
      I tak jak mówisz - ludzie żyjący zdrowo też chorują. Tylko może rzadziej albo słabiej albo zapadają na inne dolegliwości? ;)

      Pozdrawiam ciepło!

      AntwortenLöschen
    16. świetnie wygląda kojarzy mi się z latem taka kolorowa sałatka:)

      AntwortenLöschen
    17. W Kanadzie nie ma oleju z pestek dyni! Za kazdym razem kiedy kupuje oliwe, sprawdzam na polce, pytalam juz chyba w 10 sklepach! Ale niewazne! Mam w domu kiwi, banany i chyba gdzies schowana puszke brzoskwini, ide robic salatke wiec bo narobilas mi smaku! Pozdrawiam!

      AntwortenLöschen
    18. Wygląda (i na pewno smakuje) pysznie! Uwielbiam owoce!:))

      AntwortenLöschen
    19. ale smakowitości :) Dziękuję Ci Kochana za te przepisy w zdrowym stylu, bardzo mi się przydają :)

      AntwortenLöschen
    20. Wygląda bardzo smacznie i bardzo zdrowo :)

      AntwortenLöschen
    21. Hej Agatko:) uwielbiam mozarelle,ale zazwyczaj jadam ją z pomidorami i przyprawą do mozarelli,nawet nie wiedziałam,że można w taki sposób ją połączyć;) Super przepis!

      AntwortenLöschen
    22. Carpacio tradycyjne jadłam, ale takiego cudeńka jeszcze nie :)

      AntwortenLöschen
    23. Ojej ale pycha...jak ja dawno nie jadlam w ogole jakies owocwej salatki...Powiem szczerze, ze mozarelle jadlam tylko na ostro...az jestem cieakawa jak bedzie mi smakowac na slodko... No ale Twoja salatka wyglada pyyyyycha... Mam nadzieje ze przywolas wiosne heheh bo ja juz mam dosc tej zimy!!! :((( A co do zdrowego stylu zycia... to ostatnio też zaczynam jesc zdrowiej... a to przez mojego ojca w sumie ktory ma teraz faze na zdrowe jedzenie :D Ostatnio sam robil bulki...takie z otrebami...siemieniem lnianym...i z tymi samymi dobrodziejstwamy...takie domowe grahamki...wyszly smakowite <3
      Buziaczki Kochana :*****

      AntwortenLöschen
    24. Jakie pyszności :D chyba pojde cos zjeść Świetny post ! :) Pozdrawiam:P

      AntwortenLöschen
    25. wyglada pysznie i baardzoo zdrowo

      AntwortenLöschen
    26. jadłabym *.*

      http://any-bloog.blogspot.com/

      AntwortenLöschen
    27. Mniaaam. Aż mi ślinka cieknie :)

      Zapraszam do fotograficznego wyzwania
      photografication.blogspot.com

      AntwortenLöschen
    28. carpacio jadłam, ale takiego nie, super wygląda :)

      AntwortenLöschen
    29. genialny przepis, muszę go u siebie wypróbować
      całuski :)

      AntwortenLöschen
    30. Wygląda bardzo smacznie:)

      AntwortenLöschen
    31. Wyglądam smakowicie:) Uwielbiam takie owocowe desery!

      AntwortenLöschen