Dienstag, 26. Februar 2013

Jeczpoczmaki tatarskie - cos dobrego na obiad:))))

hey:))))))))
 Jeczpoczmaki to danie z kuchni tatarskiej czyli takie tatarskie pierogi:)))))
Sa troche pracochlonne ale za to bardzo pyszne.
O jeczpoczmakach przypomnialam sobie przegladajac przepisy z programu Ugotowani z TVN klik
- byla to przstawka w propozycji Pana ROMANA SZCZEBLEWSKIEGO - i rowniez ja z tego przepisu skorzystalam:))))
Jeczpoczmaki po raz kolejny potwierdzily, ze warto miec zawsze w lodowce ciasto francuskie i
 ze  mozna  z niego blyskawicznie  wyczarowac niesamowite danie:)))))))))))))
zapraszam na wpis:)



 
Potrzebujemy:
  • 250 g  mięsa mielonego
  • 1 duza  cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 torebke ugotowanego ryżu
  • 2  marchewki średnie (starte, surowe)
  • olej
  • sól, curry, pieprz, ostra papryka
  • ciasto francuskie jedno opakowanie

  • Troche zmienilam ilosc skladnikow potrzebnych  do jednego opakowania ciasta
    sos:
    jogurt naturalny, 2 lyzki pesto , sol i pieprz


    Wykonanie:
    Gotujemy ryż z dodatkiem soli i curry ale tak aby  był lekko twardy....
    Mięso  musimy podsmazyc  na patelni, nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
     Do  mięsa dodajemy startą marchewkę oraz ugotowany  przestudzony ryż.
     Przyprawiamy do smaku  solą, pieprzem, curry, ostrą papryką.

     
    Ciasto francuskie kroimy na kwadraty  - u mnie z jednego opakowania wychodzi okolo 12 kwadracikow
    Do  środka kazdego kwadratu kładziemy nasze nadzienie i laczymy  tak jak na foto 
    - ja zrobilam  troche za duzo nadzienia  -dlatego moje  sa takie pootwierane - prawidlowo powinny byc zupelnie zamkniete  - i nie powinny sie tak mocno otwierac jak moje podczas pieczenia  :))
    - nie zmienia to jednak ich smaku:))))
     Pieczemy w piekarniku ok. 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni.
      Przed pieczeniem  posmarować żółtkiem, aby nabrały złocistego koloru - prawie zawsze zapominam :)))))))

    Do sosu uzylam   male opakowanie jogurtu naturalnego + dwie duże łyżki pesto +łyżka oliwy +pieprz i sól - calos wymieszac:)
     - swietnie sprawdza sie tez tzatziki   lub  zwykly sos czosnkowy :)))))))))))
                                                polecam danie naprawde pyszne!!!!!
     

    44 komentarze:

    1. Kurde Aż mi się jeść zachciała No kurde ,kurde ,kurde ! ;) Hah ,ale to musi być pyszne Uwielbiam takie dania *.*
      Zapraszam: pauuls.blogspot.com

      AntwortenLöschen
    2. pychotka:D akurat mam ciasto , moze jutro na obiad zrobie;)

      AntwortenLöschen
    3. Chyba ogladalam ten program bo cos kojarze przepis hehe :))) Wygladaja pysznie...dobra surówka z marchewki to zetrzeć marchewkę..dodać wyciśniety przez praskę czosnek..majonez (można jogurt) ale ja wole majonez..troche pieprzu i soli jak ktos lubi...niech to troche przejdzie...i mozna jesc...pyszna!!! Jadlas?? ::)

      AntwortenLöschen
      Antworten
      1. taka wlasnie robie najczesciej tylko bez czosnku....- nastepnym razem sprobuje dodac tez czosnek:))))

        Löschen
      2. z czosnkiem jest pycha!! Ja lubie ogolnie czosnek...ale wielu osobom smakuje :)

        Löschen
    4. Wyglądają pysznie ;]

      AntwortenLöschen
    5. Szkoda, że obecnie nie mam piekarnika, bo mam wielką ochotę je zjeść :)

      AntwortenLöschen
    6. O jak pysznie wygladają, aż ślinka cieknie :). A uwielbiam ciasto francuskie :)

      AntwortenLöschen
    7. wygląda bardzo apetycznie takie koszyczki mięsne:) fajny pomysł:)

      AntwortenLöschen
    8. Pyszne tatarskie jedzonko!
      I ten sos bardzo tu pasuje.

      AntwortenLöschen
    9. Ooo mniammmm!
      Zaśliniłam klawiaturę ;)

      AntwortenLöschen
    10. Pamiętam ten przepis z Ugotowanych właśnie:) Już wtedy wpadły mi w oko :D Wyglądają przepysznie!

      AntwortenLöschen
    11. Narobiłaś mi smaku na noc. Uwielbiam ciasto francuskie i lubię wymyślać do niego różne nadzienie, muszę więc koniecznie wypróbować ten przepis :)

      AntwortenLöschen
    12. No to trzeba wyprobować!

      AntwortenLöschen
    13. wpadam do Ciebie na to smakowite danie :) buziaki

      AntwortenLöschen
    14. U CIebie takie pyszności, a u mnie trzeci dzień zupa:D ech, trzeba wziąć się do roboty:D

      AntwortenLöschen
    15. Takie rzeczy to mogłabym jeść codziennie :) Ten sos to też bardzo dobry pomysł, nie wpadłabym na to, by jogurt wymieszać z pesto - muszę spróbować:)

      AntwortenLöschen
    16. uwielbiam zielone pesto;)!

      AntwortenLöschen
    17. Pesto i to ciasto francuskie- uwielbiam. Jednak niekoniecznie mięso mielone. Ale i tak wygląda to wszystko przepysznie!!!

      AntwortenLöschen
    18. Wygląda bardzo smacznie :) Nie mogłam tego wymówić na początku :D

      AntwortenLöschen
    19. Wygląda smacznie i również miałam problemy z wymówieniem nazwy potrawy :D

      AntwortenLöschen
    20. aż się głodna zrobiłam! uwielbiam Twoje przepisy, koniecznie muszę podrzucić mamie bo ona lubi takie rzeczy :D

      AntwortenLöschen
    21. Kochana, wygląda obłędnie! :))

      AntwortenLöschen
    22. sama nazwa brzmi już kusząco:D
      Pozdrawiam i zapraszam do mnie na kruche ciasto z jagodami:)

      AntwortenLöschen
    23. Agatko Ty to jak juz cos ugotujesz.....jade tam do Ciebie:))))!!

      AntwortenLöschen
    24. ale świetny przepis, już go kupiłam, jesteś Boska, uwielbiam wszystko co leżało i leży koło pierogów i to w dodatku takich z mięseczkiem :)
      całuski

      AntwortenLöschen
    25. mmm... wygląda pysznie :>
      kocham pesto *.*

      AntwortenLöschen
    26. mniaaam, ale pięknie to wygląda :))

      + obserwuję, zapraszam do mnie, jeżeli masz ochotę, www.psychodelax3.blogspot.com :)

      AntwortenLöschen
    27. Apetycznie się prezentuję ;)

      AntwortenLöschen
    28. Mmm.. ciasto francuskie i pesto.. :)

      AntwortenLöschen
    29. ale jaka superowa nazwa i smakowicie wyglądają :)

      AntwortenLöschen
    30. Wygląda bardzo smakowicie;)

      AntwortenLöschen
    31. mmmm jakie to musi być pyszne ;_____;
      fajny blog. zapraszam : http://roszzzandblack.blogspot.com/

      AntwortenLöschen
    32. Jak juz jest mięso mielone to dla mnie bomba ;D pozdrawiam

      AntwortenLöschen
    33. Anonym3/02/2013

      Dodaję przepis do zakładek, może kiedyś spróbuję :)

      Poczytaj moje sny na http://and-when-i-close-my-eyes.blogspot.com/

      AntwortenLöschen
    34. Wyglądają i pewnie smakują niebiańsko - przepis zostawiam, bo na pewno będę próbowała zrobić je w swojej kuchni

      AntwortenLöschen
    35. super wyglada! zapraszam do siebie i obserwacji:)

      AntwortenLöschen
    36. Jeczpoczmaki- dla mnie brzmi jak nazwa jakichs owadow :). Chetnie bym zjadla, ale z robieniem juz inna sprawa...

      AntwortenLöschen
    37. Wczoraj je robiłam wedle Twojego przepisu - są doskonałe !!!!!!!!!!!!! Mmmmmmmmm, pycha : ))))

      AntwortenLöschen