Jeczpoczmaki to danie z kuchni tatarskiej czyli takie tatarskie pierogi:)))))
Sa troche pracochlonne ale za to bardzo pyszne.
O jeczpoczmakach przypomnialam sobie przegladajac przepisy z programu Ugotowani z TVN klik
- byla to przstawka w propozycji Pana ROMANA SZCZEBLEWSKIEGO - i rowniez ja z tego przepisu skorzystalam:))))
Jeczpoczmaki po raz kolejny potwierdzily, ze warto miec zawsze w lodowce ciasto francuskie i
ze mozna z niego blyskawicznie wyczarowac niesamowite danie:)))))))))))))
zapraszam na wpis:)
Potrzebujemy:
Troche zmienilam ilosc skladnikow potrzebnych do jednego opakowania ciasta
sos:
jogurt naturalny, 2 lyzki pesto , sol i pieprz
Wykonanie:
Gotujemy ryż z dodatkiem soli i curry ale tak aby był lekko twardy....
Mięso musimy podsmazyc na patelni, nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do mięsa dodajemy startą marchewkę oraz ugotowany przestudzony ryż.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry, ostrą papryką.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty - u mnie z jednego opakowania wychodzi okolo 12 kwadracikow
Do środka kazdego kwadratu kładziemy nasze nadzienie i laczymy tak jak na foto
- ja zrobilam troche za duzo nadzienia -dlatego moje sa takie pootwierane - prawidlowo powinny byc zupelnie zamkniete - i nie powinny sie tak mocno otwierac jak moje podczas pieczenia :))
- nie zmienia to jednak ich smaku:))))
Pieczemy w piekarniku ok. 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed pieczeniem posmarować żółtkiem, aby nabrały złocistego koloru - prawie zawsze zapominam :)))))))
Do sosu uzylam male opakowanie jogurtu naturalnego + dwie duże łyżki pesto +łyżka oliwy +pieprz i sól - calos wymieszac:)
- swietnie sprawdza sie tez tzatziki lub zwykly sos czosnkowy :)))))))))))
polecam danie naprawde pyszne!!!!!
Kurde Aż mi się jeść zachciała No kurde ,kurde ,kurde ! ;) Hah ,ale to musi być pyszne Uwielbiam takie dania *.*
AntwortenLöschenZapraszam: pauuls.blogspot.com
wygląda super apetycznie :P
AntwortenLöschenpychotka:D akurat mam ciasto , moze jutro na obiad zrobie;)
AntwortenLöschenChyba ogladalam ten program bo cos kojarze przepis hehe :))) Wygladaja pysznie...dobra surówka z marchewki to zetrzeć marchewkę..dodać wyciśniety przez praskę czosnek..majonez (można jogurt) ale ja wole majonez..troche pieprzu i soli jak ktos lubi...niech to troche przejdzie...i mozna jesc...pyszna!!! Jadlas?? ::)
AntwortenLöschentaka wlasnie robie najczesciej tylko bez czosnku....- nastepnym razem sprobuje dodac tez czosnek:))))
Löschenz czosnkiem jest pycha!! Ja lubie ogolnie czosnek...ale wielu osobom smakuje :)
LöschenWyglądają pysznie ;]
AntwortenLöschenSzkoda, że obecnie nie mam piekarnika, bo mam wielką ochotę je zjeść :)
AntwortenLöschenO jak pysznie wygladają, aż ślinka cieknie :). A uwielbiam ciasto francuskie :)
AntwortenLöschenwygląda bardzo apetycznie takie koszyczki mięsne:) fajny pomysł:)
AntwortenLöschenPyszne tatarskie jedzonko!
AntwortenLöschenI ten sos bardzo tu pasuje.
Mmmm aż zgłodniałam!
AntwortenLöschenwygląda cudownie!
AntwortenLöschenOoo mniammmm!
AntwortenLöschenZaśliniłam klawiaturę ;)
Pamiętam ten przepis z Ugotowanych właśnie:) Już wtedy wpadły mi w oko :D Wyglądają przepysznie!
AntwortenLöschenNarobiłaś mi smaku na noc. Uwielbiam ciasto francuskie i lubię wymyślać do niego różne nadzienie, muszę więc koniecznie wypróbować ten przepis :)
AntwortenLöschenNo to trzeba wyprobować!
AntwortenLöschenwpadam do Ciebie na to smakowite danie :) buziaki
AntwortenLöschenU CIebie takie pyszności, a u mnie trzeci dzień zupa:D ech, trzeba wziąć się do roboty:D
AntwortenLöschenTakie rzeczy to mogłabym jeść codziennie :) Ten sos to też bardzo dobry pomysł, nie wpadłabym na to, by jogurt wymieszać z pesto - muszę spróbować:)
AntwortenLöschenuwielbiam zielone pesto;)!
AntwortenLöschenPesto i to ciasto francuskie- uwielbiam. Jednak niekoniecznie mięso mielone. Ale i tak wygląda to wszystko przepysznie!!!
AntwortenLöschenWygląda bardzo smacznie :) Nie mogłam tego wymówić na początku :D
AntwortenLöschenWygląda smacznie i również miałam problemy z wymówieniem nazwy potrawy :D
AntwortenLöschenaż się głodna zrobiłam! uwielbiam Twoje przepisy, koniecznie muszę podrzucić mamie bo ona lubi takie rzeczy :D
AntwortenLöschenKochana, wygląda obłędnie! :))
AntwortenLöschenjestem zachwycona!:)
AntwortenLöschensama nazwa brzmi już kusząco:D
AntwortenLöschenPozdrawiam i zapraszam do mnie na kruche ciasto z jagodami:)
Agatko Ty to jak juz cos ugotujesz.....jade tam do Ciebie:))))!!
AntwortenLöschenale świetny przepis, już go kupiłam, jesteś Boska, uwielbiam wszystko co leżało i leży koło pierogów i to w dodatku takich z mięseczkiem :)
AntwortenLöschencałuski
mmm... wygląda pysznie :>
AntwortenLöschenkocham pesto *.*
mniaaam, ale pięknie to wygląda :))
AntwortenLöschen+ obserwuję, zapraszam do mnie, jeżeli masz ochotę, www.psychodelax3.blogspot.com :)
Apetycznie się prezentuję ;)
AntwortenLöschenMmm.. ciasto francuskie i pesto.. :)
AntwortenLöschenale jaka superowa nazwa i smakowicie wyglądają :)
AntwortenLöschenWygląda bardzo smakowicie;)
AntwortenLöschenmmmm jakie to musi być pyszne ;_____;
AntwortenLöschenfajny blog. zapraszam : http://roszzzandblack.blogspot.com/
Jak juz jest mięso mielone to dla mnie bomba ;D pozdrawiam
AntwortenLöschenDodaję przepis do zakładek, może kiedyś spróbuję :)
AntwortenLöschen•
Poczytaj moje sny na http://and-when-i-close-my-eyes.blogspot.com/
Wyglądają i pewnie smakują niebiańsko - przepis zostawiam, bo na pewno będę próbowała zrobić je w swojej kuchni
AntwortenLöschenwygląda smacznie :)
AntwortenLöschensuper wyglada! zapraszam do siebie i obserwacji:)
AntwortenLöschenJeczpoczmaki- dla mnie brzmi jak nazwa jakichs owadow :). Chetnie bym zjadla, ale z robieniem juz inna sprawa...
AntwortenLöschenWczoraj je robiłam wedle Twojego przepisu - są doskonałe !!!!!!!!!!!!! Mmmmmmmmm, pycha : ))))
AntwortenLöschen