Dzisiejszy wpis bedzie typowo kulinarny :)
Nie lubie miesa wieprzowego - dlatego tez zimne nóżki w moim wydaniu zawsze sa z kurczaka z dodatkiem mnostwa warzyw ... takie lubie najbardziej:)
Jesli ktos ich jeszcze nie probowal to koniecznie musi, bo sa naprawde pyszne i latwe do zrobienia
- a na talerzu prezentuja sie pieknie:))))))))))
zapraszam na wpis
Potrzebujemy:
Piersi z kurczaka , udka z kurczaka .... co akurat mamy:) - okolo 1 kg
wloszczyzne
zelatyne
puszka bonduelle mix czyli groszek , kukurydza i papryka
przyprawy
Do zimnych nóżek czasem wkłada sie do środka jajko - zwlaszcza do tych przygotowywanych na swieta wielkanocne.
Jeśli jednak planujecie przygotować galaretki w większej ilości i na kilka dni to radze pomińcie ten składnik, poniewaz jajko najszybciej traci swój świeży wygląd
- w moich galaretkach jajko nie wystepuje - ale wiadomo kwestia gustu:)
Gotujemy rosolek z kurczakiem i warzywami ...
- jesli ktos chce moze od razu obrac miesko ze skory - ja skore zdejmuje po ugotowaniu i nie dodaje jej juz do galaretki - ale to jest oczywiscie moj wybor:)
ugotowane warzywa kroimy w koste,
- dorzucamy bonduelle mix czyli papryke, kukurydze i groszek
- drobno siekamy tez natke pietruszki i por
ugotowane mieso obieramy i mozliwie jak najdrobniej dzielimy ....
Do goracego wywaru, w którym gotowały się nogi dodajemy żelatynę ( dokładne proporcje zawsze sa na torebce)
- ja zawsze robie w jednym duzym naczyniu ...raz, ze szybciej
a dwa ze, mniej mniejsca w lodowce zajmuje taka galaretka:)
- gruba warstwa warzyw
i warstwe mieska
nastepnie zalewamy rosolem z rozpuszczona zelatyna
i do lodowki na cala noc
a nastepnego dnia ....
moja galaretka w calej okazalosci:))))))))))))
piekna, kolorowa i smaczna
- oczywiscie z cytrynka :)
mam nadzieje, ze moze komus tez sie spodobaly i moze nawet pokusi sie o ich wykonanie
- w kazdy razie ja goraco polecam :))))))))))))
pozdrawiam serdecznie Agata
- wolicie z cytrynka czy octem?
Od małego kręciłam nosem widząc jedzenie w takiej postaci i głupio przyznać, jednak do teraz mi tak zostało :)
AntwortenLöschenJej! To kiedy mogę wpadać na te zimne nóżki? :)) Uwielbiam takie galaretki!! Mój chłopak też robi często bardzo podobne, tęsknie za nimi..:) Takie warzywne dodatki jak Ty masz w swojej galaretce są idealne, no i to delikatne mięsko, mniam:)
AntwortenLöschenMmm, pycha :) Kiedyś wzdrygałam się na sam widok tego dania, a teraz - zjem z wielką chęcią!
AntwortenLöschenPysznie wyglądają te zdjęcia! :)
AntwortenLöschenWyglada pysznie...ale ja nie lubie takich galaret...
AntwortenLöschenwygląda na prawdę smacznie, ale nie lubię zimnych nóżek :)
AntwortenLöschenkiedyś, jak byłam mała, jadłam razem z moim dziadkiem, ale z mięsa wieprzowego. Odkąd nie ma dziadka, już tego nie jem. Nie miałam pojęcia, że można zrobić też z kurczaka :)
AntwortenLöschenuwielbiam galarety! Chętnie bym ją teraz zjadła, bo sdłoko mi po tych pączkach - ileż można jesc!:P
AntwortenLöschenOj to nie dla mnie :)
AntwortenLöschenZ cytryną! :) Uwielbiam takie. Przepis zachowam i zrobię tę galaretkę na weekendzie :)
AntwortenLöschenale apetycznie wyglada!!zjadłabym ...
AntwortenLöschenNie widziałam Lavery, chyba nie jest obecny w naszych drogeriach. :)
AntwortenLöschenuwielbiam zimne nóżki:))
AntwortenLöschenTakiej ładnej galaretki nie jadłam :) Moja mam robiła kiedyś takie małe na jedną porcję w foremkach od jogurtów albo w małych salaterkach, często na jakieś rodzinne imprezy :) Zamiast cytrynki lubiłam z octem :D i mama krzyczała, żebym tyle nie lała :D
AntwortenLöschenBuźka :*
wygląda super !
AntwortenLöschennie przepadam za takimi galaretkami ale Twoją chętnie bym spróbowała, bo wygląda super apetycznie:)
LöschenObowiazkowo z octem i tak jak Ty, tych wieprzowych nie lubie. Chyba kiedys zrobie takie, ale to przy okazji gotowania rosolu. :)
AntwortenLöschenUwielbiam takie galaretki tylko w moich jest mniej warzyw, następnym razem skorzystam z Twojego przepisu:)
AntwortenLöschenUwielbiam galaretę z indykiem- przysmak wykonywany przez moją mamę :))
AntwortenLöschenLekkie i pyszne!
AntwortenLöschenUwielbiam.
uwielbiam to ;) zawsze daję tylko trochę mniej warzyw ;)
AntwortenLöschensuper przepis, muszę wypróbować uwielbiam warzywa ;)
AntwortenLöschenJa uwielbiam bez niczego :) jak są dobrze doprawione, zbędny jest ocet, cytryna czy inne dodatki ;)
AntwortenLöschenWygląda pysznie - aż nabrałam ochoty ;)
Agato, piękna i wygląda na bardzo smaczną!
AntwortenLöschenAle mi narobiłaś chęci. Muszę koniecznie zrobić. Pozdrawiam
AntwortenLöschenJa uwielbiam z octem !! na pewno wykorzystam przepis !
AntwortenLöschenJak byłam młodsza to lubiłam jeść takie galaretki polane octem ;) Teraz mój smak się nieco zmienił i nie przepadam za tego typu rzeczami ;)
AntwortenLöschennie jestem fanką takich potraw, ale Twoje zdjęcia prezentują je w takim przepyszny sposób :))
AntwortenLöschenUwielbiam, ale tylko i wyłącznie z octem!:)
AntwortenLöschenMniam, mniam, uwielbiam zimne nóżki z kurczaka....:)
AntwortenLöschenA czy z octem czy z cytrynką to już zależy od tego co mam pod ręką...:)
Obserwuje i zapraszam do siebie...:)
LöschenAle mi narobiłaś ochoty!! Aż sobie skopiuję Twój przepis i zrobię w wolnej chwili.
AntwortenLöschenZ Octem : )
AntwortenLöschenBardzo pysznie wygląda : )
Obserwuję i Jeśli Tobie również podoba się mój Blog to też zapraszam ! : )
Pozdrawiam < 33
Http://klaudia12-klaudunia.blogspot.com/
Ja osobiście wole z cytrynką <33 Uwielbiam zimne nóżki ^^
AntwortenLöschenby-jenny.blogspot.com
zapraszam i obserwuję!
uwielbiam galaretę , ale wieprzową ;)
AntwortenLöschenSmakowity post :) uwielbiam galaretkę z kurczaczkiem :))
AntwortenLöschenZapraszam Cię do mnie na rozdanie z Firmoo.com ! Do wygrania modne okulary.
http://womancosmeticsreccomending.blogspot.com/2013/02/chcesz-wygrac-modne-okulary-zapraszam.html
bardzo ładny blog . masz fajne pomysły na wpisy .
AntwortenLöschenobs. za obs. ? jak to zrobisz napisz mi w komen. a ja zrobię ten sam gest .
pozdrawiam cię
gliniankaa.blogspot.com
Super! Bardzo sie ciesze, ze sie udaly i smakowaly.:-)
AntwortenLöschenLubie nozki ale z takimi tradycyjnymi mam ten problem, ze musze z nich wydlubywac tluste kawalki, ktorych nie przelkne. Dlatego wole takie z kurczakiem.:-) Nie wiem tylko czy mi sie uda takie zrobic.:-)
AntwortenLöschenJa z cytrynką wolę :)
AntwortenLöschenDawno już nie widziałam tej potrawy, pamiętam, że u mnie w domu robiło się ją z pozostałego rosołu, z jajem na twardo w środku. Chętnie wypróbuję Twoją wersję:)
AntwortenLöschenświetny blog . zapraszam do siebie ;)http://obey-hope.blogspot.com/
AntwortenLöschenObserwuję,liczę,że zrobisz to samo :D
Uwielbiam z duuużą ilością octu ;D
AntwortenLöschenSmakowicie wygląda! A w przyszłym tygodniu wyrobie się z potem o djameciku!:-D
AntwortenLöschenU mnie w domu najlepszą galaretę robi tata, i również zawsze z mięsem drobiowym :)
AntwortenLöschenjak zrobiłaś to czerwone po boku ? <------------------------ :* odpowiedz u mnie< i z góry dziękuje > świetny blog :)
AntwortenLöschenniestety nie przepadam za takimi rarytasami :(
AntwortenLöschenlubie nawet bardzo;-)
AntwortenLöschenNie przepadam za galaretą, ale na wygląda naprawdę smakowicie :)
AntwortenLöschenOMG,this is so amazing,I love the combination!
AntwortenLöschenYour blog is great hun,If you like take a look on my blog,would you like to follow each other?
Wish you a nice week! <3
xoxo
VIEWRAMA
my
fashion blog
Tez robie , a lubię z cytryną. Polecam sposób wlewania galaretki w małe słoiczki i wtedy dłużej będą świeże:)
AntwortenLöschenpozdrawiam ciepło bliskie w jednak dalekie Niemcy...