Donnerstag, 7. Februar 2013

Zimne nóżki z kurczaka z dodatkiem mnostwa warzyw

Hey hey:)
Dzisiejszy wpis bedzie typowo kulinarny :)
Nie lubie miesa wieprzowego -   dlatego tez  zimne nóżki w moim wydaniu zawsze sa z kurczaka z dodatkiem mnostwa warzyw ... takie lubie najbardziej:)
Jesli ktos ich jeszcze nie probowal  to koniecznie musi, bo sa naprawde pyszne i latwe do zrobienia
- a na talerzu prezentuja sie pieknie:))))))))))
zapraszam na wpis



Potrzebujemy:
Piersi z kurczaka , udka z kurczaka .... co akurat mamy:) - okolo 1 kg
wloszczyzne
zelatyne
puszka bonduelle mix czyli  groszek , kukurydza i papryka
przyprawy

Do zimnych nóżek czasem wkłada sie  do środka jajko - zwlaszcza do tych przygotowywanych na swieta wielkanocne.
Jeśli  jednak planujecie przygotować galaretki w większej ilości i  na kilka dni to radze  pomińcie ten składnik, poniewaz  jajko najszybciej traci swój świeży wygląd
- w moich galaretkach  jajko nie wystepuje - ale wiadomo kwestia gustu:)




Gotujemy  rosolek  z kurczakiem i warzywami  ...
- jesli ktos chce moze od razu obrac miesko ze skory - ja skore zdejmuje po ugotowaniu i nie dodaje jej juz do galaretki - ale to jest oczywiscie moj wybor:)


ugotowane warzywa kroimy w koste,
- dorzucamy bonduelle mix czyli papryke, kukurydze i groszek
- drobno siekamy tez natke pietruszki i por

ugotowane mieso obieramy i mozliwie jak najdrobniej dzielimy ....

Do goracego wywaru, w którym gotowały się nogi dodajemy żelatynę ( dokładne proporcje zawsze sa na torebce)

- ja zawsze robie w jednym duzym naczyniu ...raz, ze  szybciej
a dwa ze, mniej mniejsca w lodowce zajmuje taka galaretka:)

-  gruba warstwa warzyw

i warstwe mieska
 
 i tak az do wyczerpania skladnikow....


nastepnie  zalewamy rosolem z rozpuszczona zelatyna


i do lodowki na cala noc

a nastepnego dnia ....

moja galaretka w calej okazalosci:))))))))))))

piekna, kolorowa i smaczna
- oczywiscie  z cytrynka :)



 To moj sposob na galaretki - takie lubie najbardziej :)))
mam nadzieje, ze moze  komus tez sie spodobaly  i moze nawet pokusi sie o ich wykonanie
 - w kazdy razie ja goraco polecam :))))))))))))

                                                              pozdrawiam serdecznie Agata
- wolicie  z cytrynka czy octem?

51 komentarze:

  1. Od małego kręciłam nosem widząc jedzenie w takiej postaci i głupio przyznać, jednak do teraz mi tak zostało :)

    AntwortenLöschen
  2. Jej! To kiedy mogę wpadać na te zimne nóżki? :)) Uwielbiam takie galaretki!! Mój chłopak też robi często bardzo podobne, tęsknie za nimi..:) Takie warzywne dodatki jak Ty masz w swojej galaretce są idealne, no i to delikatne mięsko, mniam:)

    AntwortenLöschen
  3. Mmm, pycha :) Kiedyś wzdrygałam się na sam widok tego dania, a teraz - zjem z wielką chęcią!

    AntwortenLöschen
  4. Pysznie wyglądają te zdjęcia! :)

    AntwortenLöschen
  5. Wyglada pysznie...ale ja nie lubie takich galaret...

    AntwortenLöschen
  6. wygląda na prawdę smacznie, ale nie lubię zimnych nóżek :)

    AntwortenLöschen
  7. kiedyś, jak byłam mała, jadłam razem z moim dziadkiem, ale z mięsa wieprzowego. Odkąd nie ma dziadka, już tego nie jem. Nie miałam pojęcia, że można zrobić też z kurczaka :)

    AntwortenLöschen
  8. uwielbiam galarety! Chętnie bym ją teraz zjadła, bo sdłoko mi po tych pączkach - ileż można jesc!:P

    AntwortenLöschen
  9. Z cytryną! :) Uwielbiam takie. Przepis zachowam i zrobię tę galaretkę na weekendzie :)

    AntwortenLöschen
  10. ale apetycznie wyglada!!zjadłabym ...

    AntwortenLöschen
  11. Nie widziałam Lavery, chyba nie jest obecny w naszych drogeriach. :)

    AntwortenLöschen
  12. Anonym2/07/2013

    uwielbiam zimne nóżki:))

    AntwortenLöschen
  13. Takiej ładnej galaretki nie jadłam :) Moja mam robiła kiedyś takie małe na jedną porcję w foremkach od jogurtów albo w małych salaterkach, często na jakieś rodzinne imprezy :) Zamiast cytrynki lubiłam z octem :D i mama krzyczała, żebym tyle nie lała :D
    Buźka :*

    AntwortenLöschen
  14. Antworten
    1. nie przepadam za takimi galaretkami ale Twoją chętnie bym spróbowała, bo wygląda super apetycznie:)

      Löschen
  15. Obowiazkowo z octem i tak jak Ty, tych wieprzowych nie lubie. Chyba kiedys zrobie takie, ale to przy okazji gotowania rosolu. :)

    AntwortenLöschen
  16. Uwielbiam takie galaretki tylko w moich jest mniej warzyw, następnym razem skorzystam z Twojego przepisu:)

    AntwortenLöschen
  17. Uwielbiam galaretę z indykiem- przysmak wykonywany przez moją mamę :))

    AntwortenLöschen
  18. Lekkie i pyszne!
    Uwielbiam.

    AntwortenLöschen
  19. uwielbiam to ;) zawsze daję tylko trochę mniej warzyw ;)

    AntwortenLöschen
  20. super przepis, muszę wypróbować uwielbiam warzywa ;)

    AntwortenLöschen
  21. Ja uwielbiam bez niczego :) jak są dobrze doprawione, zbędny jest ocet, cytryna czy inne dodatki ;)
    Wygląda pysznie - aż nabrałam ochoty ;)

    AntwortenLöschen
  22. Agato, piękna i wygląda na bardzo smaczną!

    AntwortenLöschen
  23. Ale mi narobiłaś chęci. Muszę koniecznie zrobić. Pozdrawiam

    AntwortenLöschen
  24. Ja uwielbiam z octem !! na pewno wykorzystam przepis !

    AntwortenLöschen
  25. Jak byłam młodsza to lubiłam jeść takie galaretki polane octem ;) Teraz mój smak się nieco zmienił i nie przepadam za tego typu rzeczami ;)

    AntwortenLöschen
  26. nie jestem fanką takich potraw, ale Twoje zdjęcia prezentują je w takim przepyszny sposób :))

    AntwortenLöschen
  27. Uwielbiam, ale tylko i wyłącznie z octem!:)

    AntwortenLöschen
  28. Mniam, mniam, uwielbiam zimne nóżki z kurczaka....:)
    A czy z octem czy z cytrynką to już zależy od tego co mam pod ręką...:)

    AntwortenLöschen
  29. Ale mi narobiłaś ochoty!! Aż sobie skopiuję Twój przepis i zrobię w wolnej chwili.

    AntwortenLöschen
  30. Z Octem : )
    Bardzo pysznie wygląda : )
    Obserwuję i Jeśli Tobie również podoba się mój Blog to też zapraszam ! : )
    Pozdrawiam < 33
    Http://klaudia12-klaudunia.blogspot.com/

    AntwortenLöschen
  31. Ja osobiście wole z cytrynką <33 Uwielbiam zimne nóżki ^^

    by-jenny.blogspot.com
    zapraszam i obserwuję!

    AntwortenLöschen
  32. uwielbiam galaretę , ale wieprzową ;)

    AntwortenLöschen
  33. Smakowity post :) uwielbiam galaretkę z kurczaczkiem :))

    Zapraszam Cię do mnie na rozdanie z Firmoo.com ! Do wygrania modne okulary.
    http://womancosmeticsreccomending.blogspot.com/2013/02/chcesz-wygrac-modne-okulary-zapraszam.html

    AntwortenLöschen
  34. Anonym2/09/2013

    bardzo ładny blog . masz fajne pomysły na wpisy .
    obs. za obs. ? jak to zrobisz napisz mi w komen. a ja zrobię ten sam gest .
    pozdrawiam cię
    gliniankaa.blogspot.com

    AntwortenLöschen
  35. Super! Bardzo sie ciesze, ze sie udaly i smakowaly.:-)

    AntwortenLöschen
  36. Lubie nozki ale z takimi tradycyjnymi mam ten problem, ze musze z nich wydlubywac tluste kawalki, ktorych nie przelkne. Dlatego wole takie z kurczakiem.:-) Nie wiem tylko czy mi sie uda takie zrobic.:-)

    AntwortenLöschen
  37. Dawno już nie widziałam tej potrawy, pamiętam, że u mnie w domu robiło się ją z pozostałego rosołu, z jajem na twardo w środku. Chętnie wypróbuję Twoją wersję:)

    AntwortenLöschen
  38. świetny blog . zapraszam do siebie ;)http://obey-hope.blogspot.com/
    Obserwuję,liczę,że zrobisz to samo :D

    AntwortenLöschen
  39. Uwielbiam z duuużą ilością octu ;D

    AntwortenLöschen
  40. Smakowicie wygląda! A w przyszłym tygodniu wyrobie się z potem o djameciku!:-D

    AntwortenLöschen
  41. U mnie w domu najlepszą galaretę robi tata, i również zawsze z mięsem drobiowym :)

    AntwortenLöschen
  42. jak zrobiłaś to czerwone po boku ? <------------------------ :* odpowiedz u mnie< i z góry dziękuje > świetny blog :)

    AntwortenLöschen
  43. niestety nie przepadam za takimi rarytasami :(

    AntwortenLöschen
  44. Nie przepadam za galaretą, ale na wygląda naprawdę smakowicie :)

    AntwortenLöschen
  45. OMG,this is so amazing,I love the combination!
    Your blog is great hun,If you like take a look on my blog,would you like to follow each other?
    Wish you a nice week! <3
    xoxo
    VIEWRAMA

    my
    fashion blog

    AntwortenLöschen
  46. Tez robie , a lubię z cytryną. Polecam sposób wlewania galaretki w małe słoiczki i wtedy dłużej będą świeże:)
    pozdrawiam ciepło bliskie w jednak dalekie Niemcy...

    AntwortenLöschen