Mittwoch, 10. April 2013

Drożdżówki z serem i powidlami na mące orkiszowej

Hey:)

O zaletach maki orkiszowej pisalam juz jakis czas temu - maka ta jest o wiele wiele zdrowsza i dostarcza naszemu organizmowi duzo wiecej cennych składników niz maka pszenna.
Od jakiegos czasu zupelnie zrezygnowalam z maki pszennej i powiem szczerze - wogole nie czuje jakiejkolwiek roznicy w smaku  przygotowywanych potraw czy tez w wypiekach uzywajac orkisz:)
- zreszta dietetycy od dawna juz apelują aby zrezygnowac z białej pszennej mąki na rzecz mąki orkiszowej, żytniej lub razowej -wiecej informacji znajdziecie tutaj  - KLIK


Pozostajac w temacie zdrowego odzywiania chcialabym Was takze zachecic do uzywania w codziennych potrawach i wypiekach zarodkow pszennych.

''(...)Zarodek jest odrębną i samodzielną częścią ziarna pszenicy.
Zarodki pszenne otrzymuje się z dolnej części ziarna pszenicy. W procesie oczyszczania ziarna do produkcji białej mąki zarodki wraz z otrębami są odrzucane, co powoduje, że biała mąka jest pozbawiona najwartościowszych składników.
Ten niezwykle cenny produkt diety strukturalnej można  nazwać naturalnym koncentratem multiwitaminowym, który dodatkowo zapewnia duże dawki związków mineralnych. Zarodki pszenne zawierają w takiej samej ilości co oczyszczona mąka od kilku do kilkudziesięciu razy więcej witamin i minerałów.
Oto najlepsze porownanie:
W 100g mąki oczyszczonej i                  w 100g zarodków pszennych

  • Witamina E (mg) - 0,3 (mąka),                24,7(zarodki)
  • Witamina B1 (mg) - 0,06,                         2,00
  • Witamina B2 (mg) - 0,03,                         0,72
  • Witamina B6 (mg) - 0,7,                            4,5
  • Niacyna (mg) - 0,18,                                  4,00
  • Kwas foliowy (mg) - 10,0,                        520,00
  • Potas (mg) - 108,                                       837
  • Wapń (mg) - 15,                                         69
  • Magnez (mg) - 10,                                     250
  • Żelazo (mg) - 1,3,                                        8,0
  • Cynk - 1050,                                             12000
  • Miedź - 170,                                              950
  • Mangan - 538,                                            11420
  • Selen - 19,                                                   110
ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH
Zarodki pszenne zawierają w 100 g 312 kcal, 26,6g białka, 9,2g tłuszczu i 48,1g węglowodanów, z czego 17,8 to węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik. .

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

- witamina B1 chroni przedzapaleniami stawów i depresją oraz przed rozwojem katarakty
- witamina B6 przywraca równowagę hormonalną, chroni przed infekcjami i hamuje wzrost komórek nowotworowych
- biotyna pomaga utrzymywać stały poziom cukru we krwi
- cholina obniża poziom cholesterolu oraz jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
- witamina E zwana witaminą młodości jest silnym przeciwutleniaczem i zapobiega m.in. chorobom serca, zapaleniom stawów, cukrzycy, nowotworom zmniejsza dolegliwości związane z menopauza , łagodzi dolegliwości dermatologiczne oraz zwiększa odporność na wirusy.

Zarodki pszenne są takze produktem  korzystnym dla osób odchudzających się, ponieważ zapobiegają niedoborom witamin i minerałów, co jest niestety częste w dietach niskokalorycznych, ktore  czesto  stanowa przyczyne problemów z przemianą materii i skłonności do tycia.
 
 Idealne połączenie ważnych witamin i minerałów powoduje, że mogą one zostać w pełni wykorzystane przez organizm(np:witamina B6, aby mogła zostać w pełni wykorzystana przez organizm, potrzebuje magnezu, witamina E najlepiej działa w obecności selenu, manganu i witamin z grupy B itp....)
Efektem  niedoborów niezbędnych składników pokarmowych w niewłaściwej diecie odchudzającej jest dobrze znany efekt jo-jo oraz napady „niepohamowanego  głodu”, którego powodem jest  uzupełnienia nie tyle kalorii  co niezbędnych składników odżywczych, bez których organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Zarodki pszenne najskuteczniej chronią przed atakami takiego niepohamowanego głodu(...)''
Przy pisaniu tego wpisu  korzystalam z artykulu  ze strony http://diety.wieszjak.pl/dieta-strukturalna/218842,2,Zarodki-pszenne.html
Autor: Dr Marek Bardadyn -Ekspert w dziedzinie żywienia i stosowania naturalnych środków leczniczych w profilaktyce i terapii schorzeń cywilizacyjnych, twórca diety strukturalnej


    Zarodki pszenne i otreby pszenne - ja kupuje najczesciej  w kauflandzie cena okolo  2 euro.

Potrzebujemy:
250 g mąki orkiszowej (oczywiscie ten przepis wyjdzie tez na mace pszennej:)
cukier wanillinowy
drozdze okolo 30 g
cukier 3 lyzki
pol szklanki cieplego mleka
1 jajko
maslo stopione okolo 60 g
sol
zarodki pszenne  - okolo 3-4 lyzek
nadzienie:
250 g - 300 g  serek typu quark lub twarogu smietankowego
1 lyzka budyniu smietankowego
1 zoltko
2 lyzki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
 oraz
powidla u mnie sliwkowe

( jest to  porcja na okolo 9sztuk)
Wykonanie:dokladnie tak jak ciasto drozdzowe
1)W cieplym mleku rozprowadzic drozdze z jedna lyzeczka cukru- odstawic do wyrosniecia
2) Make przesiac - wlac wyrosniete drozdze i stopione maslo, wbic jajko oraz wsypac reszte cukru oraz  zarodki pszenne  i szczypte soli
3)Ciasto wyrobic, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce

4) Przygotowac w tym czasie nadzienie czyli dokladnie wymieszac serek z cukrem , zoltkiem i 1 lyzka budyniu :)



5) Gdy ciasto zwiekszy swoja objetosc rozwalkowac cieniutko jak na zdjeciu wyzej
6) Rozsmarowac mase serowa oraz nalozyc niewielka ilosc  powidel sliwkowych - dokladnie tak jak na foto
7) Ciasto bardzo delikatnie zawijac i od razu delikatnie formowac  - nastepnie  pokroic duzym nozem  w cienkie plastry - uwaga aby masa nie wyplynela!!!!!!
Pozostawic do ponownego wyrosniecia w cieplym miejscu
8) Gdy drozdzowki zwieksza swoja objetosc - wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 C na okolo 20 minut
9) Polukrowac brzegi:)


 jest to ten sam przepis co na drozdzowki budyniowe KLIK


 i gotowe:))))))))))))))))))

 
 Zarodki pszenne nie maja  smaku dlatego nadaja sie do kazdej niemal potrawy
-  nie zmieniaja jej smaku ani nie nadaja zapachu.  Moga byc dodawane do potraw   na zimno np: do surowek warzywnych, mleka,koktajli, śmietany, jogurtu, past, do kanapek....
i na goraco: zupy, owsianki, budynie, desery, ciasta nalesnikowe, do tortów , ciast i ciasteczek.
oraz do  panierek np kotlety mielone:)
Zalecana do spożycia dawka dzienna zarodków pszennych dla dorosłych wynosi l—5 łyżek stołowych, dla dzieci do 2 łyżek stołowych. Opakowanie należy przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.



 Takie drozdzowki sa nie tylko lepsze od tych kupnych ale i zdrowsze!!!!!!!!!!!!!!!!
                                                                       polecam:))))))))))

62 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie! I na pewno są zdrowsze niż drożdżówki "sklepowe".

    AntwortenLöschen
  2. Mmmm,wygladaja smakowicie!:)Ciekawy post,chyba mnie przekonalas co do maki:)))
    Pozdrawiam!
    P.S. recenzja samoopalacza na pewno sie pojawi,juz 2x byl testowany:))

    AntwortenLöschen
  3. Wyglądają dużo lepiej od tych ze sklepu :) Muszą być naprawdę pyszne :)
    Mnie naszło na spróbowanie tych z budyniem twojego przepisu.
    Pozdrawiam !

    AntwortenLöschen
  4. Matko, jak one cudnie i pysznie wyglądają :-) Aż mi smaka narobiłaś. Może podeślesz mi z jedną...no dobra dwie hehe ;-)

    AntwortenLöschen
  5. Blaubi! Jakie pysznosci!!

    AntwortenLöschen
  6. Wyglądają pysznie :]

    pretty-and-colour.blogspot.com

    AntwortenLöschen
  7. już za mną chodzą bułki drożdżowe i mam w planie jeszcze w tym tygodniu zrobić :) U mnie dziś też będzie post kulinarny ;)

    AntwortenLöschen
  8. Robienie drożdżówek wydaje mi się tak pracochłonne ,zę chyba nigdy sie za to nie wezme ;) Noi do tego ciasto drożdzowe ..
    Ciebie podziwiam za włożoną prace ! :)

    AntwortenLöschen
  9. Wyglądają mega pysznie ;)

    AntwortenLöschen
  10. nigdy nie umiałam zrobić takich drożdżówek ;)
    a teraz już sobie zapiszę przepis ! :)

    AntwortenLöschen
  11. co za pyszności, aż ślinka cieknie!:D
    + zapraszam do mnie i do obserwowania:)

    AntwortenLöschen
  12. Boskie!
    Ten lukier nie daje mi spokoju...
    Sięgam po jedną.

    AntwortenLöschen
  13. ależ pysznie wyglądają<3 kusisz:)

    AntwortenLöschen
  14. oj znów kusisz!! donoszę, że zostałaś otagowana, zajrzyj do mnie w wolnej chwili;)

    AntwortenLöschen
  15. Z chęcią zjadłabym takie pyszności :D

    AntwortenLöschen
  16. Wow, Twoje drożdżówki wyglądają imponująco, zupełnie jak z piekarni - choć pewnie smakują lepiej :)
    Co do zarodków pszennych to od dawna należą do moich faworytów w kwestii dodatków do jedzenia.. lubię je nawet ze zwykłym jogurtem, fajnie smakują tez w musli, plackach itp.. świetna sprawa a jakie zdrowe :)

    AntwortenLöschen
  17. OMG... i po co ja tu zaglądałam? ja mam się odchudzać,a nie piec:P:*:*

    AntwortenLöschen
  18. Ojojoj! :) ja z reguły nie przepadam szczególnie za takimi wypiekami, ale jak zobaczyłam Twoje dzieła, to momentalnie pociekła ślinka..mniam! :)

    AntwortenLöschen
  19. Ojej, zjadłabym na deser!

    AntwortenLöschen
  20. omomomom.. ale smacznie wygląda!

    AntwortenLöschen
  21. o, kurcze, ale genialnie wyglądają, niestety z pieczenia ciast drożdżowych mam pałę, więc się nawet nie zbiorę za nie, ale może przepis podrzucę Mamie :)
    całuski

    AntwortenLöschen
  22. ale bym zjadła , mniam!

    AntwortenLöschen
  23. Dużo i ciekawie opisujesz na temat odżywiania ,nie mówiąc o wypiekach ...

    AntwortenLöschen
  24. oj jak mi slina leci :) ojjjj

    AntwortenLöschen
  25. Wyglądają przepysznie :33
    Mniam, mniam ! :*
    Zjadło by się <3
    Zapraszam ; www.everyday-smart.blogspot.com

    AntwortenLöschen
  26. jak tutaj pysznie! Takie drożdzówki zjadłabym od razu!

    AntwortenLöschen
  27. Ojej jak z najlepszej piekarni!

    AntwortenLöschen
  28. mniam, naprawdę świetnie wyglądają! Uwielbiam takie wypieki :)

    Karola

    AntwortenLöschen
  29. Wyglądają jak z wystawy piekarni! Jestem pod wrażeniem :)

    AntwortenLöschen
  30. Bardzo apetycznie wyglądaję te drożdzóweczki :D chyba też w końcu zmienię swoją zwykłą makę na orkiszową ;)

    AntwortenLöschen
  31. ale mi narobiłaś smaka na takie słodkości, mm!
    bardzo ciekawy blog! obserwuję!
    www.arcbleu.blogspot.com

    AntwortenLöschen
  32. pyszności!! <3 chyba spróbuje! ;D

    AntwortenLöschen
  33. U Ciebie też gości orkisz.

    AntwortenLöschen
  34. Tradycyjnie same dobre rzeczy ! :)

    AntwortenLöschen
  35. o kurczę, jakie puyszności, nie odchudziłby się człowiek przy Tobie;*:*

    AntwortenLöschen
  36. Wyglądają przepysznie!!! :)

    AntwortenLöschen
  37. mmm wygladaja przepysznie ;ddd

    AntwortenLöschen
  38. Jadłabym!!! <3

    klaudynabiel.blogspot.com

    AntwortenLöschen
  39. Ale pysznie wyglądają ;)

    http://letmeloveyou1.blogspot.com/

    AntwortenLöschen
  40. Wyglądają przepysznie :)
    obserwuję i zapraszam do siebie :)

    AntwortenLöschen
  41. Ależ pyszne, jak z cukierni, wiedziałam gdzie wpaść by oczy słodyczą nacieszyć, zapach mnie przywołał!!

    AntwortenLöschen
  42. ale mam teraz ochote na te pysznosci ;< :D

    zapraszam do siebie ;)

    AntwortenLöschen
  43. Ślina mi kapie na klawiaturę !!!! Jak Boga kocham - co za pyszności !

    AntwortenLöschen
  44. o nie a ja jestem przed obiadem :P pyszotka ;>

    zapraszam do siebie i wspolnego obserwowania jesli masz ochote ;)

    AntwortenLöschen
  45. Mmm... muszę sb zrobić ;) Zapraszam do mnie
    http://craftingblogyt.blogspot.com/

    AntwortenLöschen
  46. super blog :)
    w wolnej chwili możesz odwiedzić również mojego bloga :)
    http://oryginalnystyl.blogspot.com/

    AntwortenLöschen
  47. pysznie wygląda !
    zapraszam mons-monss.blgospot.com

    AntwortenLöschen
  48. piękne drożdżówki i ładny lukier ci wyszedł!

    AntwortenLöschen
  49. Aż się głodna zrobiłam. Wyglądają pysznie :)

    AntwortenLöschen
  50. Zjadłabym wszystkie :D
    Pozdrawiam, DaisyLine

    AntwortenLöschen
  51. Jakie smakowitości tu serwujesz! Aż mi ślinka cieknie :)

    AntwortenLöschen
  52. great post! and wonderful ideas <3


    xxx zari
    http://www.le-style-blog.blogspot.com
    http://www.bloglovin.com/blog/6811423

    AntwortenLöschen
  53. Aż zgłodniała teraz. :c
    Może wypróbuję przepis. < 3
    Pozdrawiam. Obserwuję i komentuję i liczę na to samo.

    ania-milena.blogspot.com/

    AntwortenLöschen
  54. Kochana, a tu co taki zastój? :>

    AntwortenLöschen
  55. Chyba będzie trzeba ich spróbować! :)
    Przy okazji zapraszam do siebie po wiele inspiracji :)
    http://galaxyinspirations.blogspot.com/

    AntwortenLöschen
  56. Pięknie wyglądają i na pewno będą smaczne i zdrowe!

    zapraszam do mnie, może obserwujemy?;>
    kuferekczekolady.blogspot.com

    AntwortenLöschen
  57. wygladaja przepysznie :)

    AntwortenLöschen