O zaletach maki orkiszowej pisalam juz jakis czas temu - maka ta jest o wiele wiele zdrowsza i dostarcza naszemu organizmowi duzo wiecej cennych składników niz maka pszenna.
Od jakiegos czasu zupelnie zrezygnowalam z maki pszennej i powiem szczerze - wogole nie czuje jakiejkolwiek roznicy w smaku przygotowywanych potraw czy tez w wypiekach uzywajac orkisz:)
- zreszta dietetycy od dawna juz apelują aby zrezygnowac z białej pszennej mąki na rzecz mąki orkiszowej, żytniej lub razowej -wiecej informacji znajdziecie tutaj - KLIK
Pozostajac w temacie zdrowego odzywiania chcialabym Was takze zachecic do uzywania w codziennych potrawach i wypiekach zarodkow pszennych.
''(...)Zarodek jest odrębną i samodzielną częścią ziarna pszenicy.
Zarodki pszenne otrzymuje się z dolnej części ziarna pszenicy. W procesie oczyszczania ziarna do produkcji białej mąki zarodki wraz z otrębami są odrzucane, co powoduje, że biała mąka jest pozbawiona najwartościowszych składników.
Ten niezwykle cenny produkt diety strukturalnej można nazwać naturalnym koncentratem multiwitaminowym, który dodatkowo zapewnia duże dawki związków mineralnych. Zarodki pszenne zawierają w takiej samej ilości co oczyszczona mąka od kilku do kilkudziesięciu razy więcej witamin i minerałów.
Oto najlepsze porownanie:
W 100g mąki oczyszczonej i w 100g zarodków pszennych
- Witamina E (mg) - 0,3 (mąka), 24,7(zarodki)
- Witamina B1 (mg) - 0,06, 2,00
- Witamina B2 (mg) - 0,03, 0,72
- Witamina B6 (mg) - 0,7, 4,5
- Niacyna (mg) - 0,18, 4,00
- Kwas foliowy (mg) - 10,0, 520,00
- Potas (mg) - 108, 837
- Wapń (mg) - 15, 69
- Magnez (mg) - 10, 250
- Żelazo (mg) - 1,3, 8,0
- Cynk - 1050, 12000
- Miedź - 170, 950
- Mangan - 538, 11420
- Selen - 19, 110
Zarodki pszenne zawierają w 100 g 312 kcal, 26,6g białka, 9,2g tłuszczu i 48,1g węglowodanów, z czego 17,8 to węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik. .
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
- witamina B1 chroni przedzapaleniami stawów i depresją oraz przed rozwojem katarakty- witamina B6 przywraca równowagę hormonalną, chroni przed infekcjami i hamuje wzrost komórek nowotworowych
- biotyna pomaga utrzymywać stały poziom cukru we krwi
- cholina obniża poziom cholesterolu oraz jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
- witamina E zwana witaminą młodości jest silnym przeciwutleniaczem i zapobiega m.in. chorobom serca, zapaleniom stawów, cukrzycy, nowotworom zmniejsza dolegliwości związane z menopauza , łagodzi dolegliwości dermatologiczne oraz zwiększa odporność na wirusy.
Zarodki pszenne są takze produktem korzystnym dla osób odchudzających się, ponieważ zapobiegają niedoborom witamin i minerałów, co jest niestety częste w dietach niskokalorycznych, ktore czesto stanowa przyczyne problemów z przemianą materii i skłonności do tycia.
Idealne połączenie ważnych witamin i minerałów powoduje, że mogą one zostać w pełni wykorzystane przez organizm(np:witamina B6, aby mogła zostać w pełni wykorzystana przez organizm, potrzebuje magnezu, witamina E najlepiej działa w obecności selenu, manganu i witamin z grupy B itp....)
Efektem niedoborów niezbędnych składników pokarmowych w niewłaściwej diecie odchudzającej jest dobrze znany efekt jo-jo oraz napady „niepohamowanego głodu”, którego powodem jest uzupełnienia nie tyle kalorii co niezbędnych składników odżywczych, bez których organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Zarodki pszenne najskuteczniej chronią przed atakami takiego niepohamowanego głodu(...)''Przy pisaniu tego wpisu korzystalam z artykulu ze strony http://diety.wieszjak.pl/dieta-strukturalna/218842,2,Zarodki-pszenne.html
Autor: Dr Marek Bardadyn -Ekspert w dziedzinie żywienia i stosowania naturalnych środków leczniczych w profilaktyce i terapii schorzeń cywilizacyjnych, twórca diety strukturalnej
Zarodki pszenne i otreby pszenne - ja kupuje najczesciej w kauflandzie cena okolo 2 euro.
Potrzebujemy:
250 g mąki orkiszowej (oczywiscie ten przepis wyjdzie tez na mace pszennej:)
cukier wanillinowy
drozdze okolo 30 g
cukier 3 lyzki
pol szklanki cieplego mleka
1 jajko
maslo stopione okolo 60 g
sol
zarodki pszenne - okolo 3-4 lyzek
nadzienie:
250 g - 300 g serek typu quark lub twarogu smietankowego
1 lyzka budyniu smietankowego
1 zoltko
2 lyzki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
oraz
powidla u mnie sliwkowe
( jest to porcja na okolo 9sztuk)
Wykonanie:dokladnie tak jak ciasto drozdzowe
1)W cieplym mleku rozprowadzic drozdze z jedna lyzeczka cukru- odstawic do wyrosniecia
2) Make przesiac - wlac wyrosniete drozdze i stopione maslo, wbic jajko oraz wsypac reszte cukru oraz zarodki pszenne i szczypte soli
3)Ciasto wyrobic, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce
4) Przygotowac w tym czasie nadzienie czyli dokladnie wymieszac serek z cukrem , zoltkiem i 1 lyzka budyniu :)
5) Gdy ciasto zwiekszy swoja objetosc rozwalkowac cieniutko jak na zdjeciu wyzej
6) Rozsmarowac mase serowa oraz nalozyc niewielka ilosc powidel sliwkowych - dokladnie tak jak na foto
7) Ciasto bardzo delikatnie zawijac i od razu delikatnie formowac - nastepnie pokroic duzym nozem w cienkie plastry - uwaga aby masa nie wyplynela!!!!!!
Pozostawic do ponownego wyrosniecia w cieplym miejscu
8) Gdy drozdzowki zwieksza swoja objetosc - wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 C na okolo 20 minut
9) Polukrowac brzegi:)
jest to ten sam przepis co na drozdzowki budyniowe KLIK
i gotowe:))))))))))))))))))
- nie zmieniaja jej smaku ani nie nadaja zapachu. Moga byc dodawane do potraw na zimno np: do surowek warzywnych, mleka,koktajli, śmietany, jogurtu, past, do kanapek....
i na goraco: zupy, owsianki, budynie, desery, ciasta nalesnikowe, do tortów , ciast i ciasteczek.
oraz do panierek np kotlety mielone:)
Zalecana do spożycia dawka dzienna zarodków pszennych dla dorosłych wynosi l—5 łyżek stołowych, dla dzieci do 2 łyżek stołowych. Opakowanie należy przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Takie drozdzowki sa nie tylko lepsze od tych kupnych ale i zdrowsze!!!!!!!!!!!!!!!!
polecam:))))))))))
Wyglądają przepysznie! I na pewno są zdrowsze niż drożdżówki "sklepowe".
AntwortenLöschenMmmm,wygladaja smakowicie!:)Ciekawy post,chyba mnie przekonalas co do maki:)))
AntwortenLöschenPozdrawiam!
P.S. recenzja samoopalacza na pewno sie pojawi,juz 2x byl testowany:))
Wyglądają dużo lepiej od tych ze sklepu :) Muszą być naprawdę pyszne :)
AntwortenLöschenMnie naszło na spróbowanie tych z budyniem twojego przepisu.
Pozdrawiam !
Matko, jak one cudnie i pysznie wyglądają :-) Aż mi smaka narobiłaś. Może podeślesz mi z jedną...no dobra dwie hehe ;-)
AntwortenLöschenBlaubi! Jakie pysznosci!!
AntwortenLöschenWyglądają pysznie :]
AntwortenLöschenpretty-and-colour.blogspot.com
już za mną chodzą bułki drożdżowe i mam w planie jeszcze w tym tygodniu zrobić :) U mnie dziś też będzie post kulinarny ;)
AntwortenLöschenRobienie drożdżówek wydaje mi się tak pracochłonne ,zę chyba nigdy sie za to nie wezme ;) Noi do tego ciasto drożdzowe ..
AntwortenLöschenCiebie podziwiam za włożoną prace ! :)
Wyglądają mega pysznie ;)
AntwortenLöschennigdy nie umiałam zrobić takich drożdżówek ;)
AntwortenLöschena teraz już sobie zapiszę przepis ! :)
Wygladaja przepysznie
AntwortenLöschenKisses
Aga
New post: Black, white and neon!
Follow me at Bloglovin!
www.agasuitcase.com
great blog!
AntwortenLöschenco za pyszności, aż ślinka cieknie!:D
AntwortenLöschen+ zapraszam do mnie i do obserwowania:)
Boskie!
AntwortenLöschenTen lukier nie daje mi spokoju...
Sięgam po jedną.
ależ pysznie wyglądają<3 kusisz:)
AntwortenLöschenoj znów kusisz!! donoszę, że zostałaś otagowana, zajrzyj do mnie w wolnej chwili;)
AntwortenLöschenmmmmm wygladaja wspaniale
AntwortenLöschenZ chęcią zjadłabym takie pyszności :D
AntwortenLöschenWow, Twoje drożdżówki wyglądają imponująco, zupełnie jak z piekarni - choć pewnie smakują lepiej :)
AntwortenLöschenCo do zarodków pszennych to od dawna należą do moich faworytów w kwestii dodatków do jedzenia.. lubię je nawet ze zwykłym jogurtem, fajnie smakują tez w musli, plackach itp.. świetna sprawa a jakie zdrowe :)
OMG... i po co ja tu zaglądałam? ja mam się odchudzać,a nie piec:P:*:*
AntwortenLöschenOjojoj! :) ja z reguły nie przepadam szczególnie za takimi wypiekami, ale jak zobaczyłam Twoje dzieła, to momentalnie pociekła ślinka..mniam! :)
AntwortenLöschenOjej, zjadłabym na deser!
AntwortenLöschenjakie słodkości!
AntwortenLöschenomomomom.. ale smacznie wygląda!
AntwortenLöscheno, kurcze, ale genialnie wyglądają, niestety z pieczenia ciast drożdżowych mam pałę, więc się nawet nie zbiorę za nie, ale może przepis podrzucę Mamie :)
AntwortenLöschencałuski
ale bym zjadła , mniam!
AntwortenLöschenDużo i ciekawie opisujesz na temat odżywiania ,nie mówiąc o wypiekach ...
AntwortenLöschenoj jak mi slina leci :) ojjjj
AntwortenLöschenWyglądają przepysznie :33
AntwortenLöschenMniam, mniam ! :*
Zjadło by się <3
Zapraszam ; www.everyday-smart.blogspot.com
jak tutaj pysznie! Takie drożdzówki zjadłabym od razu!
AntwortenLöschenOjej jak z najlepszej piekarni!
AntwortenLöschenmniam, naprawdę świetnie wyglądają! Uwielbiam takie wypieki :)
AntwortenLöschenKarola
Wyglądają jak z wystawy piekarni! Jestem pod wrażeniem :)
AntwortenLöschenBardzo apetycznie wyglądaję te drożdzóweczki :D chyba też w końcu zmienię swoją zwykłą makę na orkiszową ;)
AntwortenLöschenale mi narobiłaś smaka na takie słodkości, mm!
AntwortenLöschenbardzo ciekawy blog! obserwuję!
www.arcbleu.blogspot.com
pyszności!! <3 chyba spróbuje! ;D
AntwortenLöschenU Ciebie też gości orkisz.
AntwortenLöschenTradycyjnie same dobre rzeczy ! :)
AntwortenLöscheno kurczę, jakie puyszności, nie odchudziłby się człowiek przy Tobie;*:*
AntwortenLöschenWyglądają przepysznie!!! :)
AntwortenLöschenmmm wygladaja przepysznie ;ddd
AntwortenLöschenZgłodniałam!!! :)
AntwortenLöschenJadłabym!!! <3
AntwortenLöschenklaudynabiel.blogspot.com
Ale pysznie wyglądają ;)
AntwortenLöschenhttp://letmeloveyou1.blogspot.com/
Wyglądają przepysznie :)
AntwortenLöschenobserwuję i zapraszam do siebie :)
Ależ pyszne, jak z cukierni, wiedziałam gdzie wpaść by oczy słodyczą nacieszyć, zapach mnie przywołał!!
AntwortenLöschenale mam teraz ochote na te pysznosci ;< :D
AntwortenLöschenzapraszam do siebie ;)
Ślina mi kapie na klawiaturę !!!! Jak Boga kocham - co za pyszności !
AntwortenLöscheno nie a ja jestem przed obiadem :P pyszotka ;>
AntwortenLöschenzapraszam do siebie i wspolnego obserwowania jesli masz ochote ;)
Mmm... muszę sb zrobić ;) Zapraszam do mnie
AntwortenLöschenhttp://craftingblogyt.blogspot.com/
super blog :)
AntwortenLöschenw wolnej chwili możesz odwiedzić również mojego bloga :)
http://oryginalnystyl.blogspot.com/
pysznie wygląda !
AntwortenLöschenzapraszam mons-monss.blgospot.com
piękne drożdżówki i ładny lukier ci wyszedł!
AntwortenLöschenAż się głodna zrobiłam. Wyglądają pysznie :)
AntwortenLöschenZjadłabym wszystkie :D
AntwortenLöschenPozdrawiam, DaisyLine
Jakie smakowitości tu serwujesz! Aż mi ślinka cieknie :)
AntwortenLöschengreat post! and wonderful ideas <3
AntwortenLöschenxxx zari
http://www.le-style-blog.blogspot.com
http://www.bloglovin.com/blog/6811423
Aż zgłodniała teraz. :c
AntwortenLöschenMoże wypróbuję przepis. < 3
Pozdrawiam. Obserwuję i komentuję i liczę na to samo.
ania-milena.blogspot.com/
Kochana, a tu co taki zastój? :>
AntwortenLöschenChyba będzie trzeba ich spróbować! :)
AntwortenLöschenPrzy okazji zapraszam do siebie po wiele inspiracji :)
http://galaxyinspirations.blogspot.com/
Pięknie wyglądają i na pewno będą smaczne i zdrowe!
AntwortenLöschenzapraszam do mnie, może obserwujemy?;>
kuferekczekolady.blogspot.com
wygladaja przepysznie :)
AntwortenLöschen