Mittwoch, 16. Oktober 2013

Pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym Nigelli - inspiracje obiadowe

Hey:)
Po serii wpisow kosmetycznych - zapraszam na przepyszne pulpeciki Nigelli
 -jednej z moich ulubionych  kucharek na świecie:)))))))))))
Przepis  pochodzi z książki "Nigella gryzie" ale na necie mozna odszukac  jego liczne modyfikacje
Ja podam zarowno wersje oryginalna jak i pewne  moje male  modyfikacje, ktore  zastosowalam.
Danie pyszne, pozywne, bardzo szybko sie robi a smakuje nawet najwybredniejszym podniebieniom:)
Zapraszam na wpis:


Składniki:
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki utartego parmezany
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki bułki tartej, semoliny lub kaszy mannej / zazwyczaj dodaje 2lyzki bulki tartej +lyzke zarodkow pszennych  
  • 1 łyżeczka soli
Na sos
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 700 g przecieru pomidorowego / ja daje 400 g pomidorów z puszki  w całości
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 100 ml mleka
Pulpeciki:
Wszystkie Składniki na pulpeciki wymieszaj w dużej misce i ulep kulki wielkości orzecha włoskiego.
Dodaj tyle bulki tartej aby pulpeciki byly zwiezle
Ułóż na tacy lub półmisku, przykryj folią i wstaw na pół godziny do lodówki (w tym czasie robie sos)
Sos:
Cebulę, czosnek i oregano bardzo drobno pokroj - w oryginalnym przepisie mowa nawet o zmiksowaniu.
 Do garnka o grubym dnie wlaej oliwę, dodaj masło i zmiksowaną lub drobno pocieta mieszankę cebulki, czosnku i oregano. Smaż  na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją.
Dodaj (w oryginale przecier )a ja dodaje po mojej modyfikacji zawartosc calej 400g puszki z pomidorami    lacznie z sosem  - nastepnie dodaje  1,5 szkl zimnej wody, cukier, sól i pieprz i wszystko razem  gotuje. Gdy pomidory lekko sie rozgotuja -  cały sos nalezy zblendować .
W tym momencie sos jest dość rzadki, ale nie nalezy sie tym martwic - później zgęstnieje.
(moj sprawdzony i zdrowy sposob aby  zagescic sos: mozna dodac troche zmielonego siemienia lnianego  )
 Teraz nalezy dodać 100ml mleko  - ponownie calosc zagotowac i wrzucic pulpeciki (wrzucac po jednym). Nie mieszać dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy.
Gotować częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie doprawić sos wedlug smaku
 - ja zazwyczaj dodaje jeszcze  drobno pokrojona ostra papryczke - poniewaz lubie takie bardziej wyraziste  smaki ale nie jest to konieczne:)))))



Pulpeciki najlepiej podawac z makaronem Tagliatelle, mozna tez z ryzem, kasza czy nawet bagietka
- co kto lubi:)))))

Ajjjj musze sie pochwalic - udalo mi sie wygrac przesliczna wrzosowa paletke
w rozdaniu u Łucji z Agulkowego Pola

 Bardzo trudno uchwycic rzeczywisty kolor tych cieni na Foto

- sa przesliczne :)))))))))))))))))

                                                                 pozdrawiam pa agata

26 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    AntwortenLöschen
  2. Gratuluję wygranej! Ładne kolory i fajna firma, która bardzo mnie ciekawi!

    Danie główne przypomniało mi dzieciństwo. :-)

    AntwortenLöschen
  3. a mi się tak bardzo chce jeść ;(((((( jakie to smakowite Agatko!
    cienie śliczne, pokaż na swoich oczkach..:)

    AntwortenLöschen
  4. Niestety obiadek nie dla mnie :)
    Gratuluję wygranej :)

    AntwortenLöschen
  5. uwielbiam pulpeciki w sosie pomidorowym. Ja robię je według przepisu mojej mamy plus swoje własne modyfikacje. Zamiast bułki tartej często daję zwykłą bułkę namoczoną w wodzie, ser ucieram na ulepione pulpeciki. Do sosu zamiast mleka daję słodką śmietanę, zalewam pulpety i zapiekam wszystko w piekarniku :)

    AntwortenLöschen
  6. Mniammmm...
    Częstuję się!

    AntwortenLöschen
  7. O matko! Ależ przepysznie wyglądają te pulpeciki. Teraz przez Ciebie śmigam do lodówy ;-)

    AntwortenLöschen
  8. Ale nabrałam ochoty na jedzonko i przy okazji wiem co jutro zrobię na obiad :)

    Dodaję do obserwowanych i zapraszam także do siebie :)

    http://www.daariaaa.com/

    AntwortenLöschen
  9. Uwielbiam Twoje notki jedzeniowe! :))

    AntwortenLöschen
  10. Brzmi pysznie, i składniki też nie są jakieś specjalnie skomplikowane :) Chodziły za mną ostatnio pulpeciki, chyba wypróbuję przepis :) Dotąd Nigella kojarzyła mi się głównie z przepisami, gdzie składniki są albo bardzo trudno dostępne, albo bardzo drogie, albo wymagają jakiegoś sprzętu i trochę się zniechęciłam. Widać muszę przyjrzeć się jej propozycjom dokładniej ;)

    AntwortenLöschen
  11. pychotka:) bardzo lubimy takie pulpeciki:D

    AntwortenLöschen
  12. Piękne cienie:)) i pomysł na obiad smakowity:)

    AntwortenLöschen
  13. Bardzo smacznie wygląda :D

    http://basiek-baasiek.blogspot.com/

    AntwortenLöschen
  14. Jadłam podobne pulpeciki wczoraj, pychota:)

    AntwortenLöschen
  15. wyglądają smakowicie, niestety nie przepadam za mięsem mielonym...


    PS: nie chcę spamować, ale byłabym ogromnie wdzięczna za klikanie w link sheinside.com na końcu tej notki http://blog-by-noellena.blogspot.com/2013/10/sheinside.html. W miarę możliwości się odwdzięczę!

    AntwortenLöschen
  16. wygląda bardzo apetycznie :) gratuluję wygranej :)

    AntwortenLöschen
  17. śliczne kolory cieni, to są moje ulubione kolory ;-)

    AntwortenLöschen
  18. Smacznie to wygląda,ja dziś gołabki miałam:P,gratuluje słońce wygranej:***

    AntwortenLöschen
  19. ale ty fajnie piszesz *.* obserwuję i zapraszam do siebie <3.

    AntwortenLöschen
  20. Nigella jest super, bardzo podoba mi się to, że jej przepisy nie są czasochłonne i skomplikowane. Pulpeciki z chęcią wypróbuję, na pewno dobrze smakowałyby też z sosem koperkowym :)

    AntwortenLöschen
  21. Świetny przepis i tej paletki to tylko pozazdrościć, piękne kolory :)
    Zapraszam

    AntwortenLöschen
  22. fajna paletka!
    a co do nigelli to - lubie jej przepisy, ale bardzo często używa tak wielu składników które nie są dostepne w polsce, że wole wykorzystywac przepisy innych :P

    AntwortenLöschen
  23. bardzo smakowicie wygląda Twoja propozycja obiadowa :) chetnie wypróbuję Twoj przepis :) obserwuję zapraszam i do mnie jeżeli masz ochotę :)

    AntwortenLöschen
  24. Ale zgłodniałam jak to zobaczyłam! ;)

    AntwortenLöschen
  25. ładne cienie :)

    http://mimblox.blogspot.com/

    AntwortenLöschen