Witam wszystkich serdecznie i zapraszam na wpis kulinarny :)))
Postanowilam zrobic ten post poniewaz sezon dyniowy w pelni a ja uwielbiam dynie i wszelkiego rodzaju przysmaki jakie mozemy z niej wyczarowac:))))
W tamtym roku '''przespalam ''' ten moment gdy wszyscy kupowali dynie i przerabiali je na slynne juz w internecie puree... w zeszlym roku w sezonie dyniowym ugotowalam jedynie zupe dyniowa i uprazylam sobie pestki na patelni, bo nie wiedzialam jakie smakowitosci i do ilu dan mozna potem zima takie pure z dyni dodawac:))))
- zobaczcie sami jaki ogrom przysmakow mozemy przygotowac z dyni oraz z takiego puree
- zupki, nalesniki, babeczki, tarty,gofry, racuchy, ciasto..... takie puree mozemy dokladac do bardzo wielu dan ... tym samym urozmaicajac ich smak i wyglad:)))) Dyniowe przysmaki - ta strona jest po prostu istna skarbnica wiedzy na temat dan i przekasek z dyni:))))) nie wiedzialam ze az tyle pysznosci mozemy zrobic wykorzystujac dynie:))))
Zapraszam na dalsza czesc wpisu gdzie kolejno krok po kroku przygotujemy sobie male zapasiki z dyni w formie puree:))))
zaczynamy :)
potrzebujemy:
dynie :)))) plus troche oliwy
1. Dynie nalezy oczyscic z nasion.
2. podzielic dynie na mniejsze kawalki (wiem ze niektorzy obieraja dynie przed pieczeniem ja jednak wole pozniej po upieczeniu - wydaje mni sie ze jest wtedy o wiele latwiej .. no ale to kwestia przyzwyczajenia -w smaku to nic nie zmieni...)
3. Dynie podzielona na czesci wykladamy na blache i smarujemy olejem - przykrywamy szczelnie folia aluminiowa i do piekarnika na okolo 50 minut na 180stopnii (jesli podzielimy na mniejsze kawalki to i czas pieczenia sie zmniejszy na okolo 25 minut ) Zanim wylaczymy piekarnik po prostu sprawdzmy nozem czy dynia juz sie upiekla i czy jest dostatecznie miekka:)))))
4. W miedzyczasie jak pieczemy dynie mozemy oczyscic nasze nasiona z resztek dyni... troche to potrwa...
5. Po upieczeniu dynia musi byc miekka - wyjmujemy z piekarnika , nalezy poczekac az przestygnie i wtedy obieramy ja ze skorki ......
6. Obrane ze skorki upieczone kawalki dyni miksujemy na gladkie puree....
7. Nastepnie wkladamy puree do sloiczkow i poddajemy procesowi pasteryzacji
(w duzym garnku wody wkladamy sloiki z puree z dyni i czekamy az woda sie zagotuje - od zagotowania liczymy jeszcze okolo 20 minut na pasteryzacje)
(przetwory typu jak nasze puree (czyli bez dodatku cukru czy octu) pasteryzujemy nieco dłużej niż tradycyjne kompoty czy dżemy......
moje sloiczki z puree z dyni.....
z czesci puree ugotowalam zupe z dodatkiem podsmazonej cebulki,czasnku plus troche imbiru...
przepis na stronie co podalam wyzej.....
jako dodatek dalam grzanki, prazone pestki plus keks ze smietanki:)))) mniam
Koniecznie zrobcie sobie takie puree z dyni na zime:)))))- pozdrawiam papapapa
o, fajny pomysl, musze sobie zrobic troche takich sloiczkow:D
AntwortenLöschenmuszę przyznać, że nie jadłam:)
AntwortenLöschenWłaśnie skubię sobie pestki dyni, podobno dobre są na włosy ; D
AntwortenLöschenu nas w domu robię podobnie. Dynia jest po prostu wspaniała jako zupa-krem.
AntwortenLöschenwygląda pysznie;P ostatnio jadłam zupę z dyni, więc może czas i na puree
AntwortenLöschenJak zawsze super wygląda ! :)
AntwortenLöschenNo ladnego mi smaka narobilas! Szkoda, ze u mnie w domu tylko ja jestem fanem dyni ;)
AntwortenLöschenImponująca produkcja puree z dyni.
AntwortenLöschenZazdroszczę.
A zupa świetna!
no to mam co jeszcze zapakować w słoiczki, zrobię na pewno !
AntwortenLöschenostatnio smarzyłam dynię z jabłkami (tylko moja była znacznie bardziej pomarańczowa), wyszedł genialny mus do szarlotki
całuski
zaciekawiłaś mnie tą dynią :) Może i ja bym wyczarowała to puree? :)
AntwortenLöschenoo wygląda smacznie :)
AntwortenLöschenJa mam ochotę na zupę dyniową. Kiedyś jadłam u koleżanki dżem z dyni i również bardzo mi smakował.
AntwortenLöschenale pyszności, ja też marzę o takim daniu:*
AntwortenLöschen♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡
pozdrawiam:*
Ola
Wygląda naprawdę pysznie, jednak dużo z tym roboty :)
AntwortenLöschenBuziaki
uwielbiam dynię w każdej postaci:)
AntwortenLöschenPrzejrzałam chyba większość twoich postów i naprawdę fajnie czyta się twoje notki. zapraszam do mnie, dopiero zaczynam ; )
AntwortenLöschenPrzyznam że jeszcze nigdy nie jadłam dyni, ale kusisz tym przepisem więc może czas spróbować:)
AntwortenLöschendyni jeszcze nie mam ale grunt ze przepis jest wiec cos z tego bedzie :)
AntwortenLöschenha! ale mam fart - właśnie w mojej lodówce od tygodnia smętnie leży dynia, a ja nie wiem co z nią zrobić. Zaraz rozgrzewam piekarnik :D
AntwortenLöschenŚciskam,
Lona
Jeszcze nigdy nie miałam okazji skosztować dyni :D to naprawdę dobre?:D
AntwortenLöschenWpadam do Ciebie na te dyniowe przysmaki!
AntwortenLöschenja bardzo lubie roic placki z dyni:)
AntwortenLöschento lubię najbardziej ;)
AntwortenLöschenMiam!! Pierwszy raz widzę coś takiego, ale podoba mi się bardzo i wydaje się smaczne :)
AntwortenLöschenWstyd się przyznać ale jeszcze nigdy nie jadłam dyni, nie wiem nawet jak smakuje :D ale smakowicie Twoje przetwory i zupka się prezentują :)
AntwortenLöschenNie jadłam :)
AntwortenLöschenale to smakowicie wygląda choć jadłam kiedyś chyba zupkę z dyni z jakimiś kluskami i miałam mieszane uczucia :)
AntwortenLöschendynia sama w sobie średnio mi smakuje ale pestki uwielbiam! :)
AntwortenLöschenjak ja nie cierpie dyni! Moim zdaniem to "cos" nadaje sie tylko na "jack o lanterns"- no wiesz... takie lampy na hallowen!
AntwortenLöschendynie lubię i wszystkie dyniowe dania też :]
AntwortenLöschenSuper sprawa! Aż mi się chce iśc i robić taki mus!
AntwortenLöschenMiałam okazję jeść raz w życiu zupę z dyni. Była tak słodka, że nie do ujedzenia, więc się trochę do tego owocu zraziłam, ale to danie, które zaproponowałaś z dodatkiem cebuli i imbiru wydaje mi się, że mogłoby mnie przekonać :)
AntwortenLöschenDziękuję za wizyte u mnie :)
AntwortenLöschenHm.. nigdy nie jadłam czegoś takiego. Ciekawa jestem czy by mi skamowało eheh
Pozdarwiam! + dołączyłam do obs
ojej, smakowita ta zupka musi być :D
AntwortenLöschenostatnio tata robił pieczeń z mięsa mielonego połączonego ze startą dynia..
ale zupa bardziej do mnie przemawia:)
Musze przyznać, ze dawno nie jadłam niczego z dyni..
AntwortenLöschenpo Twoim wpisie nabrałam ochoty na wypróbowanie jakiegoś dyniowego przepisu ;-)
pozdrawiam
nie miałam okazji jeść dyni :)
AntwortenLöschenDziękuje za miłe słowa ;-)
AntwortenLöschenU Ciebie bardzo smakowicie odrazu burczy mi w brzuchu ;-)
Zapraszam na jesienny konkurs:
http://riplayfashion.blogspot.com/2012/10/idealny-golf-na-jesien.html
Hmm,nigdy nie jadłam dynii ;-)ale słyszałam,że można ją zaprawiać w zalewie z dodatkiem kwasku cytrynowego,tak jak cukinię,która potem samkuje jak ananas:D
AntwortenLöschenooo dynia jaka dużżżaaa :D
AntwortenLöschenPrzepysznie wygląda! Narobiłaś mi smaka zdjęciami, aż głodna się zrobiłam:)))
AntwortenLöschenPozdrawiam serdecznie:)
Wygląda niesamowicie! (;
AntwortenLöschenDziękuję za twój komentarz na moim blogu. xx
Obserwujemy? Daj znać, jeśli jesteś zainteresowana.
Love, Jackffy
jackffy.blogspot.com
Lubię racuchy z dynią
AntwortenLöschenPowiem Ci szczerze, że ja nigdy nie jadłam takiej dyni haha :D znaczy jadłam tylko pestki z dyni :D
AntwortenLöschenChyba jeszcze nigdy nie jadłam niczego z dyni. W internecie jest teraz tyle przepisów, że aż chciałoby się coś wypróbować.
AntwortenLöschennigdy w życiu nie jadłam dyni, choć ostatnio znalazłam kilka ciekawych przepisów, więc może w końcu spróbuję ;)
AntwortenLöschenbardzo smakowicie to wszystko wygląda i może się skuszę bo nie pamiętam kiedy jadłam dynię;)
AntwortenLöschenWow these looks seriously amazing, I’m drooling all over the screen here, I have to tray this receipt ASAP, I bet it taste as good at it looks, it doesn’t seem so complicated to prepare, I will give it a tray!
AntwortenLöschenAlso make sure and enter my Shopbop giveaway for a chance to win a 100$ giftcard to spend on designer goods!
Pop Culture&Fashion Magic
Your have a lovely blog by the way and I am a new follower! Hope you will like my blog and follow back!
AntwortenLöschenPop Culture&Fashion Magic
świetne puree, zrobię w takim razie, a zupa wygląda bosko!
AntwortenLöschenPozdrawiam
Monika
Z dyni można przygotować wiele, wiele pysznych potraw ;)
AntwortenLöschenlubię dynię :)
AntwortenLöschenDynia w wielu odsłonach :)
AntwortenLöschenUwielbiam drzem i kompot :)
Całuję Tina :*
świetny przepis;) z chęcią wypróbuję;))
AntwortenLöschenOh uwielbiam dynie!! Szczegolnie zupy krem.. I placki ! O taak! ;0
AntwortenLöschenTo z dyni wygląda super, może też się przyda na szybko z ziemniaka co zmalałam http://www.opinet.vot.pl/?p=663 ale nie testowałam jeszcze.
AntwortenLöschen