Mittwoch, 10. Oktober 2012

Puree z dyni:))))

Hey:))))
Witam wszystkich serdecznie i zapraszam na wpis kulinarny :)))
Postanowilam zrobic ten post poniewaz sezon dyniowy w pelni a ja  uwielbiam dynie i wszelkiego rodzaju przysmaki jakie mozemy z niej wyczarowac:))))
W tamtym roku '''przespalam ''' ten moment gdy wszyscy kupowali dynie i przerabiali je na slynne juz w internecie puree... w zeszlym roku w sezonie dyniowym ugotowalam jedynie  zupe dyniowa i uprazylam sobie pestki na patelni, bo nie wiedzialam jakie smakowitosci i do ilu dan mozna potem zima takie pure z dyni dodawac:))))


- zobaczcie sami jaki ogrom przysmakow mozemy przygotowac z dyni oraz z takiego  puree
- zupki, nalesniki, babeczki, tarty,gofry, racuchy, ciasto..... takie puree mozemy dokladac do bardzo wielu dan ... tym samym urozmaicajac ich smak i wyglad:)))) Dyniowe przysmaki  - ta strona jest po prostu istna skarbnica wiedzy na temat dan i przekasek z dyni:))))) nie wiedzialam ze az tyle pysznosci mozemy zrobic wykorzystujac dynie:))))

Zapraszam na dalsza czesc wpisu gdzie kolejno krok po kroku przygotujemy sobie male zapasiki z dyni w formie puree:))))
 zaczynamy :)
potrzebujemy:
dynie :)))) plus troche oliwy

1. Dynie nalezy oczyscic z nasion.
2. podzielic dynie na mniejsze kawalki (wiem ze niektorzy obieraja dynie przed pieczeniem ja jednak wole pozniej po upieczeniu - wydaje mni sie ze jest wtedy o wiele latwiej .. no ale to kwestia przyzwyczajenia -w smaku to nic nie zmieni...)


3. Dynie podzielona na czesci wykladamy na blache i smarujemy olejem - przykrywamy szczelnie folia aluminiowa i do piekarnika na okolo 50 minut na 180stopnii (jesli podzielimy na mniejsze kawalki to i czas pieczenia sie zmniejszy na okolo 25 minut ) Zanim wylaczymy piekarnik po prostu sprawdzmy nozem czy dynia juz sie upiekla i czy jest dostatecznie miekka:)))))


4. W miedzyczasie jak pieczemy dynie mozemy oczyscic nasze nasiona z resztek dyni... troche to potrwa...


5. Po upieczeniu dynia musi byc miekka - wyjmujemy z piekarnika , nalezy poczekac az przestygnie i  wtedy obieramy ja ze skorki ......


6. Obrane ze skorki upieczone kawalki dyni miksujemy na gladkie puree....


 7. Nastepnie wkladamy puree do sloiczkow i poddajemy procesowi pasteryzacji
(w duzym garnku wody wkladamy sloiki z puree z dyni i czekamy az woda sie zagotuje - od zagotowania  liczymy jeszcze okolo 20 minut na pasteryzacje)
(przetwory  typu jak nasze puree (czyli bez dodatku cukru czy octu) pasteryzujemy nieco dłużej niż tradycyjne kompoty czy dżemy......


                                               moje sloiczki z puree z dyni.....


              
 z czesci puree ugotowalam zupe z dodatkiem podsmazonej cebulki,czasnku plus troche imbiru...
                                       przepis na stronie co podalam wyzej.....
                jako dodatek  dalam grzanki, prazone pestki plus keks ze smietanki:)))) mniam






Koniecznie zrobcie sobie takie puree z dyni na zime:)))))- pozdrawiam papapapa

55 komentarze:

  1. o, fajny pomysl, musze sobie zrobic troche takich sloiczkow:D

    AntwortenLöschen
  2. muszę przyznać, że nie jadłam:)

    AntwortenLöschen
  3. Właśnie skubię sobie pestki dyni, podobno dobre są na włosy ; D

    AntwortenLöschen
  4. u nas w domu robię podobnie. Dynia jest po prostu wspaniała jako zupa-krem.

    AntwortenLöschen
  5. wygląda pysznie;P ostatnio jadłam zupę z dyni, więc może czas i na puree

    AntwortenLöschen
  6. Jak zawsze super wygląda ! :)

    AntwortenLöschen
  7. No ladnego mi smaka narobilas! Szkoda, ze u mnie w domu tylko ja jestem fanem dyni ;)

    AntwortenLöschen
  8. Imponująca produkcja puree z dyni.
    Zazdroszczę.
    A zupa świetna!

    AntwortenLöschen
  9. no to mam co jeszcze zapakować w słoiczki, zrobię na pewno !
    ostatnio smarzyłam dynię z jabłkami (tylko moja była znacznie bardziej pomarańczowa), wyszedł genialny mus do szarlotki
    całuski

    AntwortenLöschen
  10. zaciekawiłaś mnie tą dynią :) Może i ja bym wyczarowała to puree? :)

    AntwortenLöschen
  11. oo wygląda smacznie :)

    AntwortenLöschen
  12. Ja mam ochotę na zupę dyniową. Kiedyś jadłam u koleżanki dżem z dyni i również bardzo mi smakował.

    AntwortenLöschen
  13. ale pyszności, ja też marzę o takim daniu:*
    ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡
    pozdrawiam:*
    Ola

    AntwortenLöschen
  14. Wygląda naprawdę pysznie, jednak dużo z tym roboty :)

    Buziaki

    AntwortenLöschen
  15. uwielbiam dynię w każdej postaci:)

    AntwortenLöschen
  16. Przejrzałam chyba większość twoich postów i naprawdę fajnie czyta się twoje notki. zapraszam do mnie, dopiero zaczynam ; )

    AntwortenLöschen
  17. Przyznam że jeszcze nigdy nie jadłam dyni, ale kusisz tym przepisem więc może czas spróbować:)

    AntwortenLöschen
  18. dyni jeszcze nie mam ale grunt ze przepis jest wiec cos z tego bedzie :)

    AntwortenLöschen
  19. ha! ale mam fart - właśnie w mojej lodówce od tygodnia smętnie leży dynia, a ja nie wiem co z nią zrobić. Zaraz rozgrzewam piekarnik :D
    Ściskam,
    Lona

    AntwortenLöschen
  20. Jeszcze nigdy nie miałam okazji skosztować dyni :D to naprawdę dobre?:D

    AntwortenLöschen
  21. Wpadam do Ciebie na te dyniowe przysmaki!

    AntwortenLöschen
  22. ja bardzo lubie roic placki z dyni:)

    AntwortenLöschen
  23. to lubię najbardziej ;)

    AntwortenLöschen
  24. Miam!! Pierwszy raz widzę coś takiego, ale podoba mi się bardzo i wydaje się smaczne :)

    AntwortenLöschen
  25. Wstyd się przyznać ale jeszcze nigdy nie jadłam dyni, nie wiem nawet jak smakuje :D ale smakowicie Twoje przetwory i zupka się prezentują :)

    AntwortenLöschen
  26. ale to smakowicie wygląda choć jadłam kiedyś chyba zupkę z dyni z jakimiś kluskami i miałam mieszane uczucia :)

    AntwortenLöschen
  27. dynia sama w sobie średnio mi smakuje ale pestki uwielbiam! :)

    AntwortenLöschen
  28. jak ja nie cierpie dyni! Moim zdaniem to "cos" nadaje sie tylko na "jack o lanterns"- no wiesz... takie lampy na hallowen!

    AntwortenLöschen
  29. dynie lubię i wszystkie dyniowe dania też :]

    AntwortenLöschen
  30. Super sprawa! Aż mi się chce iśc i robić taki mus!

    AntwortenLöschen
  31. Miałam okazję jeść raz w życiu zupę z dyni. Była tak słodka, że nie do ujedzenia, więc się trochę do tego owocu zraziłam, ale to danie, które zaproponowałaś z dodatkiem cebuli i imbiru wydaje mi się, że mogłoby mnie przekonać :)

    AntwortenLöschen
  32. Dziękuję za wizyte u mnie :)

    Hm.. nigdy nie jadłam czegoś takiego. Ciekawa jestem czy by mi skamowało eheh

    Pozdarwiam! + dołączyłam do obs

    AntwortenLöschen
  33. ojej, smakowita ta zupka musi być :D
    ostatnio tata robił pieczeń z mięsa mielonego połączonego ze startą dynia..
    ale zupa bardziej do mnie przemawia:)

    AntwortenLöschen
  34. Musze przyznać, ze dawno nie jadłam niczego z dyni..
    po Twoim wpisie nabrałam ochoty na wypróbowanie jakiegoś dyniowego przepisu ;-)
    pozdrawiam

    AntwortenLöschen
  35. nie miałam okazji jeść dyni :)

    AntwortenLöschen
  36. Dziękuje za miłe słowa ;-)
    U Ciebie bardzo smakowicie odrazu burczy mi w brzuchu ;-)
    Zapraszam na jesienny konkurs:
    http://riplayfashion.blogspot.com/2012/10/idealny-golf-na-jesien.html

    AntwortenLöschen
  37. Hmm,nigdy nie jadłam dynii ;-)ale słyszałam,że można ją zaprawiać w zalewie z dodatkiem kwasku cytrynowego,tak jak cukinię,która potem samkuje jak ananas:D

    AntwortenLöschen
  38. ooo dynia jaka dużżżaaa :D

    AntwortenLöschen
  39. Przepysznie wygląda! Narobiłaś mi smaka zdjęciami, aż głodna się zrobiłam:)))
    Pozdrawiam serdecznie:)

    AntwortenLöschen
  40. Wygląda niesamowicie! (;
    Dziękuję za twój komentarz na moim blogu. xx
    Obserwujemy? Daj znać, jeśli jesteś zainteresowana.

    Love, Jackffy
    jackffy.blogspot.com

    AntwortenLöschen
  41. Powiem Ci szczerze, że ja nigdy nie jadłam takiej dyni haha :D znaczy jadłam tylko pestki z dyni :D

    AntwortenLöschen
  42. Chyba jeszcze nigdy nie jadłam niczego z dyni. W internecie jest teraz tyle przepisów, że aż chciałoby się coś wypróbować.

    AntwortenLöschen
  43. nigdy w życiu nie jadłam dyni, choć ostatnio znalazłam kilka ciekawych przepisów, więc może w końcu spróbuję ;)

    AntwortenLöschen
  44. bardzo smakowicie to wszystko wygląda i może się skuszę bo nie pamiętam kiedy jadłam dynię;)

    AntwortenLöschen
  45. Wow these looks seriously amazing, I’m drooling all over the screen here, I have to tray this receipt ASAP, I bet it taste as good at it looks, it doesn’t seem so complicated to prepare, I will give it a tray!

    Also make sure and enter my Shopbop giveaway for a chance to win a 100$ giftcard to spend on designer goods!

    Pop Culture&Fashion Magic

    AntwortenLöschen
  46. Your have a lovely blog by the way and I am a new follower! Hope you will like my blog and follow back!


    Pop Culture&Fashion Magic

    AntwortenLöschen
  47. świetne puree, zrobię w takim razie, a zupa wygląda bosko!
    Pozdrawiam
    Monika

    AntwortenLöschen
  48. Z dyni można przygotować wiele, wiele pysznych potraw ;)

    AntwortenLöschen
  49. Dynia w wielu odsłonach :)
    Uwielbiam drzem i kompot :)

    Całuję Tina :*

    AntwortenLöschen
  50. świetny przepis;) z chęcią wypróbuję;))

    AntwortenLöschen
  51. Oh uwielbiam dynie!! Szczegolnie zupy krem.. I placki ! O taak! ;0

    AntwortenLöschen
  52. Agnieszka2/24/2013

    To z dyni wygląda super, może też się przyda na szybko z ziemniaka co zmalałam http://www.opinet.vot.pl/?p=663 ale nie testowałam jeszcze.

    AntwortenLöschen