Freitag, 27. April 2012

Bärlauch - niedzwiedzi czosnek

Witam,


Barlaüch - niedzwiedzi czosnek - kiedys nawet nie wiedzialam o jego istnieniu - jakie bylo moje pierwsze zdziwienie kiedy na wiosne poczulam ten  chorakterystyczny czosnkowy zapach w lesie - co wiecej czuc go nawet w samochodzie jadac z otwartym oknem obok lasu, w ktorym rosnie !!!
Czosnek niedzwiedzi (allium ursinum) to pierwsza z pierwszych roslin, ktore mozemy zbierac po zimie (od marca do konca maja)  - W Polsce Bärlauch oczywiscie tez wystepuje ale jest   chroniony - może dlatego się go nie je i nie jest az tak popularny jak w Niemczech gdzie rowniez jest pod ochrona ale  dopuszczony jest  zbiór niewielkich ilości na własny użytek.
Tutaj w gazetach od wczesnej wiosny wszedzie mozna spotkac przepisy oraz ludzi zbierajacych go. W maju wyglada przeslicznie gdy zaczyna kwitnac - male biale kwiatuszki :)

 Czosnek niedzwiedzi to przede wszystkim   wspaniała roslina lecznicza  - ma dzialanie - przeciwcukrzycowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi; hipotensyjne (przeciwko nadciśnieniu), przeciwmiażdżycowe, antyzakrzepowe, antybakteryjne(przewlekle bakteryjne choroby ukladowe i skorne) - szczególnie przydatne jest przy przeziębieniach, stanach zapalnych zatok i oskrzeli,  grzybobójcze, żółciopędne, przeciwnowotworowe, odtruwające, przeciwpasożytnicze (na czczo).

Polecany jest  jako składnik do  wiosennych zup salatek , posiekane listki smakuja wysmienicie na swiezym pieczywie:)
 Niestety nie nadaje sie do suszenia poniewaz wtedy traci swoje cenne wlasciwosci lecznicze ale mozna go za to mrozic.

Z przepisow wartych wyprobowania polecam czosnkowe pesto- 
okolo 300 g niedzwiedziego czosnku
60 g parmesanu
60 g orzechy- najlepiej  pini - ale rownie dobrze moga to byc np pestki slonecznika
125 ml oliwy z oliwek
                                                                                            sol, pieprz
liscie miazdzymy albo w blenderze albo w mozdzierzu - byle skutecznie:) do tego dodajemy podprazone orzechy , parmezan, oliwe z oliwek , sol i pieprz i dalej razem wszystko miksujemy na papke - pycha!!!!
Inny przepis, ktory rowniez polecam to nalewka- mlode listki rozdrabniamy - wkladamy do jakiegos szczelnego sloja  - zalewamy butelka bialego wina - przechowujemy w ciemnym miejscu - okolo 1 miesiac w czasie, ktorego musimy od czasu do czasu wstrzasac tym slojem - po miesiacu odcedzamy , przelewamy do czystej butelki i nalewka gotowa:) - polecana na przeziebienia :)






Znacie takie miejsce gdzie rosnie niedaleko Was Niedzwiedzi czosnek? a moze ktos uprawia go na swoim ogrodku? Dajcie znac jesli tak jest:)
Pozdrawiam i udanego weekendu pa


21 komentarze:

  1. nieraz mijałam tą roślinkę w lesie zupełnie nie wiedząc, że to jest właśnie niedźwiedzi czosnek. Muszę kiedyś wypróbować w sałatce :)
    dla mnie ważny post :)

    AntwortenLöschen
  2. widziałam go w puszczy Bialowskiej

    AntwortenLöschen
  3. Hmmm zaciekawiłaś mnie tym niedźwiedzim czosnkiem, nigdy o nim nie słyszałam. W takim miejscu jak pokazałaś na zdjęciach zapach musi być mega intensywny:)

    AntwortenLöschen
  4. Kochana zostałaś otagowana! Mam nadzieję, że odpowiesz ;)
    http://owszystkimcomnieotacza.blogspot.com/2012/04/tag-11-questions.html
    Buziaki!

    AntwortenLöschen
  5. jakich ciekawych rzeczy można się tu dowiedzieć ! Nigdy o tym nie słyszałam ! :O

    AntwortenLöschen
  6. Nigdy nie słyszałam o Niedźwiedżim czosnku ;d.
    Nawet nie wiem czy jest u mnie w okolicy ;)

    Zapraszam do mnie :)

    http://streetfashionforeveryday.blogspot.com

    AntwortenLöschen
  7. oj po raz pierwszy slysze o czyms takim :D

    AntwortenLöschen
  8. O nie wiedziałam że taka roślina jest,przydatny pościk:))

    AntwortenLöschen
  9. Podobają mi się takie posty, coś pożytecznego dla każdego!:D

    AntwortenLöschen
  10. Fajny post :) I fajny blog. Zostanę na dłużej. Pozdrawiam

    AntwortenLöschen
  11. nie jestem zwolenniczką czosnku ;)

    AntwortenLöschen
  12. Fantastyczny blog i zdjecia!
    Zapraszam do siebie i jak masz ochote do obserwowania sie:-)
    Kisses
    Aga

    Check my new post
    www.agasuitcase.com

    AntwortenLöschen
  13. Dziękuje za miły komentarz, oby niedlugo to słonce się u mnie zjawilo. Zapraszam do obserwowania, bo ja chętnie Twoje nowinki poobserwuje.

    Co do czosnku, nie znam się na jego odmianach, do niedawna wykluczałam go z swego życia, a teraz nie wyobrażam sobie smążonych warzyw w wooku z zabkiem czosnku, który nadaje im niesamowitego smaku.

    Pozdrawiam z zielonej Wyspy.
    Cleo

    AntwortenLöschen
  14. Nigdy nie słyszałam o tej roślince ;)

    AntwortenLöschen
  15. podoba mi się tutaj, dodaję do obserwowanych :)

    AntwortenLöschen
  16. natrafiłam dopiero dzisiaj na Twój blog i coś czuję, że zostanę tu na dłużej.Widać, że lubisz bawić się modą!;-)

    Pozdrawiam i przy okazji zapraszam do oceny moich wypocin i na konkurs można wygrać m.in. srebrną bransoletkę Apart

    KLIK KLIK KLIK

    AntwortenLöschen
  17. dziękuję ślicznie :)

    AntwortenLöschen
  18. Zdarza się, że niedoświadczeni pomylą czosnek niedżwiedzi z konwalią. A wtedy o tragedię łatwo. Zapach nie powinien powodować problemów. Chętnie bym spróbowała jakiejś potrawy. Dużo o ziołach czytałam u Ursel Buhring.

    AntwortenLöschen
  19. fantastycznie wygląda :-) przyznaję się, nie miałam pojęcia jak rośnie czosnek niedźwiedzi, wiedziałam, że taki istnieje - nie raz kupowałam nawet coś z dodatkiem czosnku niedźwiedziego! :-) ale mnie oświeciłaś!

    AntwortenLöschen
  20. Tak mnie zafascynowała ta roślina, że poszukałam nasion, aby posiaś w ogrodzie. Nasiona mam, Sieję jesienią. Wiosną będę się zajadać :)

    AntwortenLöschen